Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)

440px Osterkirche im parkЦърковното настоятелство на българския храм в Хамбург съобщава, че богослуженията в църквата се възстановяват в края на седмицата след решение на градските власти от 6 май.

На 10 май ще бъде отслужена първата литургия с вярващите, но ще се вземат предвид повишените хигиенни изисквания във връзка с пандемията COVID-19, съобщават енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов и църковното настоятелство в електронно писмо до енориашите си.  Доброволци  от енорията ще гарантират спазването на мерките за безопасност, приети от църковното настоятелство, сред които са:

- броят на участващите в богослужението зависи от размера на площта на вътрешното пространство (без притвора и олтарното пространство) при спазване на минималното разстояние от 1.5 м.;

- участниците в службите трябва да носят маски в църковната сграда и да дезинфекцират ръцете си на влизане;

- задължително е спазването на минимално разстояние от 1.5 м (не се отнася за членове на семейството или хора, живеещи в общо домакинство, които могат да стоят в обособена семейна група);

- богослужението не могат да посещават хората със симптоми на остри заболявания на дихателните пътища;

- няма да има кафе и почерпка след богослужението; богомолците следва да напуснат храма веднага след службата.

Българската църковна община в Хамбург, която преди две години се сдоби със собствен храм, планираше неговото освещаване да стане на храмовия празник – деня на св. братя Кирил и Методий. Засега освещаването се отлага, но за цялата община отварянето на църквата за богослужение е достатъчно голяма радост. „За нас е важно да се срещнем отново в църквата, да можем да погледнем в очите на другия, да разберем как се чувства, да усетим неговата подкрепа, да се утешим взаимно. Ще бъдем заедно в Христос!“ – се казва в съобщението на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург.

В цяла Германия постепенно се възстановява църковният живот. И останалите български църковни общини ще се съберат на 10 май за богослужение за първи път от няколко месеца. Към другите санитарни мерки се прибавя и изискването църковните настоятелства да изготвят списъци с имената и адресите на участниците в богослуженията. Това се прави в случай на заболяване на някой от богомолците, за да се намерят по-лесно след това контактните лица.

Западно- и Средноеропейският митрополит Антоний каза за „Двери“, че освещаването на българския храм в Хамбург ще се състои вероятно през септември. За тогава е преместена и свещеническата конференция на епархията, която също беше отложена заради пандемията от коронавируса.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69cf3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]