Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

svetseniciprotestВ нощта на 27 декември, след бурни дискусии, парламентът на Черна гора прие закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“. Приетият закон открива юридическата възможност да бъдат иззети повече от 650 религиозни обекта – храмове и манастири – от Сръбската патриаршия, която е доминиращото изповедание в страната. Сред тези обекти е и прочутият Острожки манастир. Властите смятат за незаконна анексията на Черна гора от Кралството на сърбите, хърватите и словенците през 1918 г., което води до ликвидиране на независимата Черногорска църква. Законът предвижда национализация на всички храмове, преминали в собственост на Сръбската патриаршия след 1 декември 1918 г.

Обсъждането на законопроекта започна на 26 декември по обед, като по това време епископите от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия отслужиха молебен в близост до парламента в присъствието на няколко хиляди души. Лидерът на черногорската опозиция Андрия Мандрич призова от парламента своите привърженици да блокират улиците и автомагистралите. В резултат бяха блокирани улици и кръстовища в редица градове като Бело-Поле, Подгорица, Бар, Котор, Плевля и туристическата столица Будва. Последни към акцията се присъединиха привърженици на опозицията във втория по големина град в страната и индустриален център Никшич. Няколко хиляди души от различни градове тръгнаха към столицата, но това не доведе до прекъсване на парламентарното заседание. Опитът на опозиционната партия в парламента да провали заседанието, като използва сълзотворен газ, доведе до арестуването на 22 депутати. В тяхно отсъствие управляващата коалиция прие с 45 гласа новия закон.

Сръбският патриарх Ириней призова властите в Черна гора да „прекратят терора спрямо Сръбската патриаршия, нейните свещеници и вярващите“. Сръбската патриаршия обвинява черногорската полиция в употребата на сила срещу Диоклийския еп. Методий „само за това, че те са сърби и православни“ – „това е невиждано в Европа събитие“, се казва в изявлението на патриаршията, цитирано от ТАСС.

В навечерието на приемането на закона Черногорският митр. Амфилохий (Радович) направи необичайно рязко за него обръщение, като заяви, че „който гласува (за новия закон), навлича върху себе си анатема от Бога, от св. Петър Черногорски и св. Василий и няма да съм аз този, който ще възпре народа да тръгне срещу властта“. Въпреки тези думи, редица сръбски епископи в Черна гора проявяват към настоящия момент сдържаност и не насърчават ескалацията на напрежението между населението.

Премиерът на страната Душко Маркович, от своя страна, увери митр. Амфилохий, че новият закон няма да доведе до промяна на положението на сръбските свещеници в страната, а прехвърлянето на собствеността към държавата няма да повлияе на използването на религиозните обекти. Според критиците на закона обаче в него не се дават ясни гаранции за това, въпреки препоръките в тази посока на Венецианската комисия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhckr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]