Мобилно меню

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

DSC 0419На 27 декември, петък, в българската желязна църква „Св. Стефан“ край Златния рог в Константинопол-Истанбул тържествено беше отбелязан храмовият празник. Построена още през 19 в. и направена от желязо, за да свидетелства навеки за здравата православна вяра и желязна воля за свобода на измъчените българи от Мизия, Тракия и Македония, църквата и днес събира сънародниците ни за молитва и съвместен живот по Бога.

След направения през последните години основен ремонт на храмовата сграда сега за втора година празникът на небесния покровител събра православните християни от града на Босфора и дошлите поклонници от България.

DSC 0109 1Богослужението започна в 9 ч. с утринна, а в 10 ч. Русенският митр. Наум оглави св. Литургия. В нея участваха още ик. Ангел Велков, българският свещеник в истанбулските църкви, архим. Харалампий (Ничев) и йерод. Яков, клирици на Константинополската патриаршия, прот. Радослав Трайков, председател на столичния храм „Успение Богородично“, и протод. Иван Петков от София (родом от Истанбул). Песнопенията изпълни смесеният църковен хор при българската общност с диригент Киряк Лязев.

За празника на българския храм от името Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей беше дошъл като гост Калиополският и Мадитски митрополит Стефан, който остана в молитва на архиерейския трон.

Освен българите от града в храма бяха дошли също голяма група поклонници от София, организирани от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ на Софийска митрополия и ръководени от доц. Павел Павлов и прот. Радослав Трайков. От България бяха дошли и отделни поклонници, а сред богомолците имаше също хора от други народности.

DSC 0224 1Ръководството на българската общност беше представено от председателя Васил Лязев, Димитър Атанасов, архонт на Константинополската Вселенска патриаршия, и други настоятели. От страна на българската държава на литургията присъстваха генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов и други дипломати.

В края на службата митр. Наум проповядва за подвига на светия архидякон и първомъченик Стефан и припомни за вярата и предаността на цариградските българи в средата на 19 в., основали първата българска църква край Златния рог.

Митр. Стефан поздрави архиерея, клириците и българската общност от името на патр. Вартоломей, като заяви, че православната вяра обединява и в този град хората от различни националности в надеждата за спасение и вечен живот.

Ик. Ангел Велков благодари на архиерея, че с отеческа любов е дошъл да оглави св. Литургия и да донесе благословението на Светейшия Български патр. Неофит и Българската православна църква за всички сънародници в града.

Накрая генералният консул Ангел Ангелов поздрави всички с празника на историческата българска църква и им пожела винаги да са обединени във вярата и доброто.

Снимки: Атанас Димитров

DSC 0343

DSC 0494

DSC 0421DSC 0421


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhyrk 

Разпространяване на статията: