Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

555555Тази година тържеството от настъпващото светло Рождество Христово се преумножи за православните българи, живеещи в германските градове Кьолн и Бон.

В навечерието на Рождество Христово енориашите на Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Владиката оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Юлиян Ангелов, председател на църковната община в Кьолн и Бон и на тази в Берлин, и свещ. Антон Търнев.

В ранните зори на 24 декември църковните настоятели грижливо подготвиха за богослужението храма „Св. Йоан Кръстител“ на гръцката православна община в гр. Брюл, който в последните години приютява сънародниците ни в гр. Кьолн, Бон, Брюл и околностите. За св. Литургия бяха дошли не само българи, но и други православни християни от района.

Преди началото на богослужението митрополитът пострига за четци, певци и свещоносци четири усърдни момчета от енорията – Имануил, Йордан, Мануел и Пабло на 5, 6, 7 и на 8 години. Заедно с тях в службата взеха участие и свещоносците на общината Марин, Живомир и Деян от гр. Брюл. Песнопенията се изпълняваха от малък хор в състав: Радостина, Стефан и Мира.

След старателна подготовка и изповед към тайнството св. Причастие пристъпиха множество деца и възрастни.

45w5w434Митр. Антоний изрази своята радост от възможността да отслужи отново св. Литургия в гр. Брюл в изпълнения с православни вярващи храм – красноречиво доказателство за плодовете от полаганите усилия на нашия неуморен енорийски свещеник ставроф. ик. Юлиян Ангелов. Той му благодари за това, че не пести своите сили и време и вече няколко години пропътува огромни разстояния, за да обгрижва духовно една от най-младите църковни общини в епархията.

В проповедта си митрополитът напомни, че Бъдни вечер е вечерта, в която будуваме и стоим бодри, за да посрещнем Христос. Бъдни вечер е най-семейният християнски празник, на който се събираме не само около домашната трапеза, която е само фон, а около духовната такава. Няма значение колко броя ястия ще сложим на масата, дали тя ще бъде богато украсена и колко скъпи ще бъдат подаръците ни. Единственото, което има значение в днешния ден, е какви духовни подаръци ще извадим от съкровищницата на сърцето си и ще поднесем на Богомладенеца Христос и с какви добродетели ще дарим нашите близки. Да не забравяме, че най-скъпоценната добродетел е любовта, която е най-ценният дар, който можем да поднесем на всички около нас.

6546544Именно за тази велика добродетел св. ап. Павел в своя „химн на любовта“ (Послание до коринтяни, Глава 13) казва, че тя покрива и заличава всички грехове. Защото от любов към нас Бог ни изпрати Своя Единороден Син и пак от любов към нас божественият Син доброволно пострада на Кръста и се пренесе в жертва. Така и ние отново трябва да върнем тази любов, като я раздаваме на нашите братя в Христа.

Митр. Антоний отчески честити празника на раждането на Спасителя по плът на всички, които са оставили далеч бащиното си огнище и много от тях не са със своите близки. Той напомни, че в духовните пространства граници не съществуват и нищо не може да спре молитвата и мисълта за близките ни. И когато, разпилени по различните краища на Европа, тази вечер се помолим на нашата трапеза в очакване на Христос, Бог ще бъде между нас и ще ни обедини в Своята безкрайна любов. 

В заключение митр. Антоний предаде благословението на Светейшия Български патриарх Неофит, като пожела крепко здраве, бодрост на духа и удоволетворение от постигнатите успехи в житейския път.

81030681 103428867841772 77679345451139072 nНа самия празник на Христовото Рождество митр. Антоний оглави тържествената св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин. В съслужение с него бяха храмовото духовенство и йерод. Вартоломей. Наши сънародници от германската столица се събраха да отбележат Рождество Христово в българския храм и да споделят радостта от идването в света на Божия Син.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhyur 

Разпространяване на статията: