Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

MiodragИзвестният черногорски олигарх със сръбски произход Дака Давидович беше ранен снощи по време на вечеря със сръбския Будвенски и Никшички епископ Игнатий в ресторанта на хотел „Краун Плаза“ в Белград. Срещу бизнесмена е стрелял снайперист, който е успял да избяга. По-късно полицията откри запален автомобил с оръжието на стрелбата. Бизнесменът е ранен в ръката и за живота му няма опасност. Будвенският еп. Игнатий не е пострадал.

Олигархът Дака Давидович живее в белградския хотел „Краун Плаза“ през последните осем години и не се е връщал в Черна гора. Смятан е за един от най-големите спонсори на Черногорската митрополия, като през 2012 г. Черногорският митр. Амфилохий го удостои с орден „Св. крал Милутин“. Той финансира и възстановяването на Острожкия манастир в Черна гора, за което патр. Ириней му дава орден „Св. Сава“ – първа степен. През 2016 г. черногорските власти го обвиниха във финансиране на терористични атаки в деня на парламентарните избори в страната, които обвинения той определи като абсурдни. Радетел е за обединението на просръбските опозиционни партии в Черна гора. Скоро заяви намерение да се включи в политическия живот в Черна гора, като се кандидатира за президент.

Предполага се, че срещата му с Будвенския и Никшички еп. Игнатий в Белград е имала връзка с предстоящи протестни действия на християни в гр. Никшич в Черна гора, откъдето е родом Дака Давидович, насрочени от местния епископ за 21 декември. Протестите ще бъдат срещу антисръбското църковно законодателство в страната.

В сръбските църковни среди и медии новината се разпространява със заглавие „Опит за убийство на черногорски епископ“, което говори за намерение случаят да се използва в изострената полемика между Черногорската митрополия на Сръбската църква и правителството на Черна гора, което възнамерява да одържави църковното имущество на тази митрополия. На 10 декември в черногорския парламент беше внесен законопроект „За свободата на вероизповеданията“, според който построените до 1918 г. православни храмове в страната ще променят своя юридически статут и ще станат държавна собственост. Сръбската патриаршия протестира срещу закона и внесе предложения за поправки, които бяха пренебрегнати. Просръбските опозиционни партии в Черна гора заплашиха с мащабни граждански протести през декември.

Според правителството датата 1 декември 1918 г., посочена в новия законопроект, е исторически вододел в църковната история на страната, тъй като е свързана с анексията на Черна гора от Кралството на сърбите, хърватите и словенците, след което Сръбската патриаршия унищожава автокефалията на Черногорската църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhr4x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]