Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

maxБившият военен министър от правителството на СИРИЗА Панос Каменос и председател на дясната консервативна популистка партия „Независими гърци“ (АН.ЕЛ) направи безпрецедентни изказвания по време на форум на Института за геополитически изследвания „Национално възраждане“.

Той призна, че е оказвал натиск върху Атинския архиепископ Йероним и други гръцки йерарси да не признават автокефалната Украинска църква и нарече гръцките митрополити „престъпници“. В доклада си, посветен на политически въпроси за процесите в Източното Средиземноморие, Панос Каменос заяви, че „ако в предстоящия период Гърция изгуби някой Егейски остров, то вина за това ще имат архиепископът и Св. Синод, които признаха църквата в Украйна и развалиха нашия договор с Русия“.

„Ако се случи каквото и да е през следващите месеци, отговорността за това носи Св. Синод, който с признаването на незаконната украинска църква отмени гаранциите, дадени ни от Русия“, заяви Каменос.

„Архиепископът извърши престъпление, както и митрополитите от Св. Синод, признавайки незаконната украинска църква преди Йерусалимската патриаршия и преди Александрийската патриаршия, макар че аз лично предупредих архиепископа, че ако отстъпят пред натиска Гърция първа да признае (Украинската църква), това ще бъде враждебно действие спрямо Русия и ние ще загубим гаранциите, дадени ни от Русия при нашите споразумения, че няма да има окупиран гръцки остров“.

Панос Каменос е първият гръцки политик, който признава публично, че е упражнявал натиск върху Гръцката църква в навечерието на заседанието на Св. Синод.

По време на политическия форум той обвини Атинския архиепископ за последствията, които ще има това църковно решение и върху бежанския въпрос:

„Русия може и да си сътрудничи с Турция, но тя беше фактор на стабилност, който ни гарантираше, че Ердоган няма да реши в някой момент да приложи своята програма за окупирането на гръцка земя в Егейско море, както и да изпрати стотици хиляди мигранти, по десет хиляди на всеки остров в Егейско море. Решението да се харесат на Фенер и да отстъпят пред натиска на някои американски кръгове изправи Русия срещу нас. Така че носят пълната отговорност за това, което ще се случи, защото бяха предупредени за всичко. Затова го заявявам публично, за да го знае гръцкият народ“.

За първи път политик заявява публично, че за Русия украинският църковен въпрос е политически. Няколко гръцки митрополити също заявиха, че Русия им е оказвала натиск със заплахи с политически и финансов характер. Според анализатори обаче именно този задкулисен натиск е повлиял негативно на много от гръцките йерарси и е определил тяхната позиция в подкрепа на автокефалната Църква в Украйна.

В същото време официалната линия на Московска патриаршия и на Украинската православна църква (Московска патриаршия) е, че църковният проблем в Украйна се дължи на враждебни западни сили, които „искат да отслабят православието“, но не и на политически интереси на Русия. Според последните изявления на РПЦ признаването на автокефалната Украинска църква става под натиска на „чужди сили“, а не „по собствено желание“ на тези поместни църкви.

Според гръцката позиция обаче тридесетгодишният разкол в Украйна се дължи на нежеланието на Русия Украйна да има самостоятелна църква. Тази позиция на Кремъл се определя от политически, а не от църковни интереси. Поради тази причина Московска патриаршия отхвърля молбата на целия украински епископат (през 1991 г.) да предотврати разкола, като получат църковна независимост. Последица от този отказ става разделението между християните в Украйна и дългогодишният разкол, продължаващ и досега.

Междувременно днес постоянният Св. Синод на Гръцката църква реагира остро на изявлението на П. Каменос, като заяви, че решението им е взето без никакъв външен натиск и по убеждение, че то съответства на каноните и преданието на Църквата. "Всякакви изказвания, които внушават обратното, са безотговори и са от лукавия", заявяват гръцките митрополити.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhrdy 

Разпространяване на статията: