Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (70 Votes)

dru irinej bulovicС указ на сръбското правителство Бачкият епископ д-р Ириней (Булович) е включен във Факултетния съвет на Богословския факултет в Белград. Пенсионираният бивш преподавател от Богословския факултет се връща в учебното заведение като представител на министър-председателя Ана Бърнабич. По тази причина той няма да подлежи на контрола на ректората на университета, нито на Министерството на образованието.

Според устава на факултета правителството има право на квота от осем свои представители във факултетния съвет, който на практика избира ръководството, управлява финансите и определя програмите на висшето учебно заведение. Правителството не се беше възползвало от това свое право през последните 12 месеца, но сега Ана Бърнабич определи свой представител в лицето на еп. Ириней няколко дни преди изборите за ново ръководство.

До изборите се стигна след отстраняването на бившия декан еп. д-р Игнатий (Мидич) по настояване на еп. Ириней (Булович), който издейства за това решение на синода. Според сръбските медии новото ръководство на факултета са доверени лица на „външния министър“ и говорител на СПЦ еп. Ириней. За декан беше избран дякон Зоран Ранкович, преподавател по църковно-славянски език.

С връщането си в Богословския факултет в Белград амбициозният сръбски владика отново ще има възможността да контролира неговата работа, както през последните десетилетия преди пенсионирането си. От еп. Ириней (Булович) се очаква да не допусне опозиционни среди във факултета да отклонят учебното заведение от твърдата промосковска ориентация на Сръбската православна църква в момента.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhfap 

Разпространяване на статията: