Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

94AB7840 505D 4AA6 9DA4 86FA7DFAFB53На вчерашно заседание на гръцкия парламент се е провалил опитът на предишните управляващи (и сега опозиция) от партия „СИРИЗА“ за промяна на конституционния текст, който постановява господстващото положение на православието в страната. По-конкретно, в чл. 3 на конституцията от 1975 г., приета след падането на диктаторския режим на военните, се казва: „Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна Христова църква“. В проекта на „СИРИЗА“ се е предлагало да се обяви религиозната неутралност на държавата, но при гласуването предложените текстове за религиозна неутралност са получили подкрепа само от малък брой депупати – на част от опозицията. Според изказването на министър-председателя и председател на управляващата патрия „Нова демокрация“ Киряк Мицотакис, по закон нов опит за промяна на конституцията може да се направи едва след 10 години.

Опитът за ревизия започна от предишната лява администрация на „СИРИЗА“ през 2018 г. и включваше също предложение за отделяне на гръцката държава от църквата – ход, който беше отхвърлен от „Нова демокрация“.

Като положителна промяна в конституцията на южната ни съседка, подкрепена от всички партии, се сочи даването на право на гръцките граждани, живеещи зад граница, за изборите в родината да гласуват на място в страната на своето пребиваване. Досега те нямаха това право, макар че по начало гласуването в Гърция е задължително.

Важно е и това, че според новите изменения законодателите вече няма да имат имунитет от наказателно преследване за престъпления. Освен това самите граждани ще могат да внасят до две законодателни предложения за обсъждане в парламента, при условие че съберат минимум 500 000 подписа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhhau 

Разпространяване на статията: