Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Vernissage5На 21 ноември, празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и православната младеж, в Париж беше открита десетата поредна годишна иконографска изложба, представена в Българския културен институт: „Иконата, традиция и съвремие“. Проявата беше открита от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

В изложбата взеха участие 14 творци, които разкриха непреходната стойност на иконата като жива връзка на съвремието ни с вечността – поотделно и заедно с общи творчески проекти. Експозицията е свидетелство за богатството на православната традиция, изразявана в различните художествени техники: от иконата до стенописа, от резбата до съвременните графики, посветени на безплътните ангелски чинове. Сред светите образи откриваме и такива на близки до съвремието ни новоканонизирани светци, пострадали от гибелните диктатури на 20-и век: „хирургът в расо“ св. Лука Кримски и майка Мария (Скобцова).

slujba3Многобройната публика, дошла на т. нар. вернисаж, изслуша с жив интерес беседите на двама видни съвременни иконографи. Доцент д-р Миглена Прашкова, ръководител на катедра „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говори за реставрацията на уникалните средновековни стенописи в църквата „Св. архангел Михаил“ в гр. Рила, а румънският ѝ колега доц. д-р Михай Коман от катедра „Сакрално изкуство“ в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан“ на Букурещкия университет разказа за живата до днес древна стенописна техника „фреско“.

В неделя, 24 ноември, празник на св. вмчца Екатерина и св. вмчк Меркурий (от чиито мощи в олтара на българския храм в Париж се съхранява частица) митр. Антоний оглави св. Литургия в съслужение с предстоятеля архим. Емилиян (Боцановски) и протойерей Иван Карагеоргиев.

slujba4Гост на богослужбата беше римокатолическият свещеник Жером (Йероним) Баскул, епископски викарий, отговарящ за междухристиянския диалог и представител на диоцеза, чийто храм ползва общината ни.

Богомолците, изпълнили храма, приеха с голяма радост новия член на българската енория: малката Констанс, дъщеря на енориашите ни Николай и Гергана Рангелови, която прие св. Кръщение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhh3k 

Разпространяване на статията: