Мобилно меню

4.6962025316456 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (79 Votes)

1811ilia2Публикувано в медиите писмо от Учебната комисия към Московска патриаршия до ректорите на висшите духовни учебни заведения в Русия предизвика ново напрежение в отношенията между Московската и Грузинската патриаршии. В писмото се казва, че по решение на Московския патриарх Кирил всички зрелостници, които имат свещен сан, могат да бъдат разпределени в руските военни бази извън Русия като капелани. В замяна след края на „командировката“ младите клирици ще бъдат зачислени на щат в Московска или Санкт-Петербургска епархия. 

Споменати са следните руски военни бази зад граница: „в Абхазия, Южна Осетия, Киргизия и в гарнизоните от Арктическия регион“. Писмото е подписано от прот. Максим Козлов, председател на Учебната комисия към МП.

По този повод на 17 ноември на официалния сайт на Грузинската патриаршия беше публикувано обръщение на патр. Илия ΙΙ до патр. Кирил, в което се казва: „Крайно негативно впечатление създаде информацията, че Вие желаете да изпратите зрелостници на духовните школи в помощ на военните командири в руските военни части, намиращи се в Абхазия, в района на Цхинвали, Киргистан и Арктика. Руската църква винаги е признавала и признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в областта на Цхинвали, затова за нас са неразбираеми такива изявления, които поставят всички ни в тежко положение“. В заключение Грузинският патриарх изразява надежда, че патр. Кирил „по възможност ще предприеме мерки за нормализиране на отношенията между нашите държави, народи и църкви“.

В писмото се изразява безпокойство и за арестуването („отвличането“) на хора в граничната зона на Цхинвали, което вече носи „постоянен характер“. „С болка в сърцето наблюдаваме как Русия нарушава границите в Цхинвалския регион и отвлича хора от пограничната зона, което вече стана перманентно. Но този път ние сме още повече обезпокоени от задържането на известния лекар Важи Гаприндашвили в затвора в Цхинвали. Тази ситуация предизвиква в нашето общество справедливо недоволство и протести“, се казва също в посланието.

Грузинският лекар е президент на Грузинската асоциация на травматолозите и живее в Тбилиси. Той е бил арестуван от руски части в района на с. Орчосани (в Южна Осетия), където е бил при пациент. Обвинен е в „нарушаване на държавните граници“ и осъден от непризнатите южноосетински власти на два месеца затвор.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh4kp 

Разпространяване на статията: