Мобилно меню

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (75 Votes)

2IMG 2989Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл Йерусалимския патриарх Теофил и Московския патриарх Кирил. Йерусалимският патриарх е в Москва, за да му бъде връчена наградата „Патриарх Алексий II“, която му се дава от Международния фонд "Единство на православните народи" заради „защита на единството на Православната църква“. Патр. Теофил увери руския президент, че Йерусалимската църква винаги е помагала на руския народ и Руската православна църква. „При нас се намира светият Гроб, който е осветен с Христовата кръв, а тази светиня е гаранция за нашето православно единство. Искам да Ви уверя, че светата Йерусалимска църква, която е майка на всички църкви, се моли и на светия Гроб Господен, и на Голгота, правейки всичко, за да се възцарят любовта и правдата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос“.

На 21 ноември патр. Теофил участва в св. Литургия, отслужена от Московския патриарх Кирил, който не спомена поименно всички патриарси, както изисква диптихът, а безличното „и всички православни патриарси“.

От Москва Йерусалимският патриарх отправи покана към предстоятелите на поместните църкви да се съберат в Аман, столицата на Йордания, за да обсъдят въпросите за запазването на православното единство.

„Използваме възможността да обявим, че отваряме вратите на нашия дом в Йорданското Хашемитско кралство за провеждане на братска среща в любов, за да засвидетелстваме пред Църквата и света единството на Православната църква и нашата православна вяра“, каза патр. Теофил по време на церемонията за връчването на наградата. Той изрази своето „голямо безпокойство от днешните трудности, помрачаващи живота на Църквата, и заплахите, които са надвиснали над нас заради нашите печални разделения“. „Ние стоим пред Бога и нямаме друг път пред себе си освен да положим всички усилия за защита на нашето единство“, заяви също Йерусалимският патриарх, цитиран от „Интерфакс“.

От името на Московска патриаршия прот. Николай Балашов, заместник-председател на Отдела за вншни църковни връзки, веднага заяви, че Руската православна църква приема това предложение, защото „ние подкрепяме всички усилия за развитието на диалога между православните църкви“, а „Йерусалимската патриаршия е най-древната църква, люлка на християнството и майка на всички по-късни църкви“.

Московска патриаршия отказва да участва във всеправославен събор, иницииран от Вселенската патриаршия, която има това право по силата на църковните канони. Поканата на Йерусалимския патриарх за среща на православните предстоятели най-вероятно е съгласувана с Москва, която сама не би могла да предприеме такава стъпка.

Йордания, където патр. Теофил предлага да се проведе всеправославната среща, се намира в юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия, а християнските светини там се намират под покровителството на крал Абдула ΙΙ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh4hd 

Разпространяване на статията: