Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dreamstime xl 45918113Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.

Църквата подкрепя програмите за обществено ваксиниране с терапевтични цели. Страничните ефекти, споменати в информационните упътвания към лекарствените препарати, включително и ваксините, могат да предизвикат сред някои родители колебания и резервираност към използването на тези препарати от техните деца. Тези колебания са нещо естествено и трябва да бъдат разглеждани и подробно обсъждани с медицинския персонал, който е най-подходящ да предоставя компетентна консултация и препоръки към родителите.

Затова компетентните органи и фармацефтични компании трябва да гарантират на родителите, че ваксините се доставят от надеждни източници и че производителите и държавните органи ще носят отговорност за медицинските грешки и странични ефекти от ваксините, ако има такива.

Децата и семействата в Румъния имат нужда от ясна, подробна и прозрачна информация за всички мероприятия, свързани с процеса на ваксинация. Познаването на стандаритте за безопасност и качество, които се спазват при изготвянето, транспорта и поставянето на ваксините, ще убеди голям брой родители да приемат решение за ваксинирането на своите деца“.

Повод за призива на Румънската православна църква е големият проблем, с който се сблъсква румънското общество през последните три години. Страната преживява една от най-тежките епидемии на морбили в Европа с 15 хиляди заболели годишно и 59 смъртни случая (в България за същия период има 700 регистрирани случаи). Според доклад на Световната здравна организация само в началото на 2019 г. 34 хиляди души са заболели в Европа, като повечето са от Украйна, Румъния и Албания. В световен мащаб Румъния се нарежда до Конго, Сомалия и Мадагаскар. В Румъния бумът на шарката се дължи на силното движение срещу ваксините (т. нар. „антиваксъри“), но и на системни проблеми като липсата на достъп до медицински услуги на широки слоеве от населението, бедност, ниско доверие в медицинската система и липса на сериозни информационни кампании в обществото.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh4p9 

Разпространяване на статията: