Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

49065991573 38da81079a bПо време на посещението си в Белгия Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Брюкселския и Белгийски архиепископ на Руската православна църква – Московска патриаршия Симон. Руският йерарх участва в официалната вечеря, организирана в чест на патриарха и по повод 50-годишнината от основаването на Митрополията на Белгия (към Вселенска патриаршия). На следващия ден, 12 ноември, архиеп. Симон се срещна за втори път с Вселенския патриарх в катедралния храм „Св. Архангели“ на митрополията в Брюксел по собствена инициатива, за да засвидетелства своето уважение към него. Архиеп. Симон е споделил, че от началото на служението си в Брюксел през 1987 г. до наши дни има чудесно сътрудничество с митрополята на Вселенска патриаршия, включително и с настоящия митр. Атинагор (фламандец по произход, който приема дяконско ръкоположение с това име през 1989 г.).

На срещата патр. Вартоломей е бил съпроводен от митр. Атинагор, а архиеп. Симон от протопрезв. Павел Недосекин, като след това всички са отишли в храма и са изпели на гръцки и славянски тропара на Петдесетница. Друга информация за съдържанието на разговорите не се съобщава.

Срещите между висши йерарси на Константинополската патриашия и Московската патриаршия се следят с особен интерес, тъй като дават надежда за възстановяване на диалога между двете църкви и преодоляване на едностранно прекратеното от Москва евхаристийно общение, което създава множество трудности на руските вярващи, живеещи извън Русия.

На снимката: Патр. Вартоломей, архиеп. Симон, протопрезв. Павел Недосекин, протойерей Атанасий Топарлакис, председател на катедралата, и дякон Константин Псалас от същия храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhd49 

Разпространяване на статията: