Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

75553073 458306998126095 154790393714573312 nНа 9 и 10 ноември българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена отбеляза своята 50-годишнина. На 10 май 1969 г. австрийската държава признава като юридическо лице българската православна църковна община във Виена, което става в съответствие с новоприетия тогава „Закон за православието“ в Австрия. Юбилеят на българската общност в австрийската столица уважи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, като това беше първото посещение на български патриарх във Виена.

DSC03675Празничната Литургия в неделния ден беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие в богослужението взеха също архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Иван Петкин, предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена, ставроф. ик. Танчо Янчев, енорийски свещеник в храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, ик. Кирил Попов от столичния храм „Св. Неделя“, протодякон Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски, както и йером. проф. д-р Йохан Крамер, съмишленик на енорията и помощник в просветната ѝ дейност.

След св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи пред иконата на св. Йоан Рилски молебен за здравето и спасението на християните от българската църковна община, като призова застъпничеството на небесния покровител на българския род.

DSC03650Песнопенията на вечерната, утринната и молебена след св. Литургия се изпълняваха от поканения от България хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов, а на св. Литургия – от смесения хор (15 души) при българския храм във Виена с диригент магистър Илияна Стоянова. Смесеният хор изпълни Възхвалата на Българския патриарх (композитор ик. д-р Кирил Попов), Милост мира и Тебе поем от Добри Христов, Достойно есть от Петър Динев на високо професионално равнище. И двата хора допринесоха за молитвеното настроение на християните в храма.

DSC03680Тържеството беше уважено и от българския посланик във Виена д-р Иван Сираков, както и от всички български дипломати,  църковни настоятели, дарители на Църковната община от България и Австрия. Присъстваха също директорът на Дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов, президентът на фондацията „Про Ориенте“ д-р Алфонс Клосс, висшият служител на Областната банка на Долна Австрия д-р Петер Харолд, който е и почетен консул на Република България в Австрия (допринесъл немалко за довършителните дейности по изграждането на храма), членове на Фоколарното движение в Австрия (години наред подкрепяло морално и материално българската община) инж. Франц Кронрайф и Йоханна Фука, проф. д-р Анна Кречмер от Виенския университет, доц. д-р Велизар Садовски от Австрийска академия на науките и мн. др.

приветствиеСлед богослужението патр. Неофит се обърна с топли думи към събралите се в храма българи: „Пристигнали   и   заживели   тук   по   различни   причини, вследствие от зависещи или независещи от тях обстоятелства, далеч от родината, вашите предци не са могли обаче да живеят далеч от своята духовна майка – Българската православна църква, без духовната атмосфера и утехата на своята православна вяра, която не познава каквито и да било граници, тъй като е вяра апостолска, вяра светоотеческа, вяра на всяко истински обичащо Църквата и родолюбиво българско сърце… Радостни  сме, че  днес – повече от пет десетилетия след появата и утвърждаването си като част от живия организъм на Православната ни църква – Българската църковна община във Виена, избрала светото име на най-обичания от православния ни народ Божи угодник – Рилския пустиножител, светец и чудотворец Йоан, продължава да укрепва и да се утвърждава като духовен център на българското присъствие във Виена“.

Негово Светейшество подари на енорията икона на нейния небесен покровител – св. Йоан Рилски, а на предстоятеля на храма ставроф. ик. Иван Петкин – паметен нагръден кръст за неговото дългогодишно служение на българската църковна община във Виена.

77043497 10213539796443445 798724571137048576 nВ словото си епархийският архиерей Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний разказа за историята на общината, която започва своя път преди 50 години. Тогава по молба на Българския патриарх Кирил Московският и на цяла Русия патриарх Алексий I дава благословение веднъж месечно в руския храм във Виена да се служи Литургия за българите в австрийската столица. Там нашите сънародници се събират 25 години. Сред тружениците на нелекото дело са прот. проф. Николай Шиваров, който е първият предстоятел на храма, Елисавета Вилнер, Георги Нейков, д-р Кирил Тодоров и Анисим Христов и мн. др. Постепенно българската енория се разраства и нашите сънародници се заемат с нелеката мисия да се сдобият със собствен храм. През 1993 г. българското посолство предоставя малка сграда в посолския комплекс, която е преустроена в храм. Този първи български храм е осветен от Западно- и Средноевропейския митр. Симеон. Храмът обаче се оказва малък да побере всички български християни и така се стига до освещаването на новата българска църква „Св. Йоан Рилски“ през 2017 г., за чието изграждане съдейства лично кметът на Виена Михаел Хойпл. След дълги години на усилия и немалко изпитания нашите сънародници вече се радват на свой духовен дом, носещ името на българския небесен покровител – св. Йоан Рилски. Неслучайно митр. Антоний завърши с думите, че „този благолепен храм първо беше изграден в душите на нашите вярващи православни християни“.

Голямо признание за утвърдената и градивна роля на българската църковна община в австрийската столица беше приветствието от името на Австрийския президент Александър Ван дер Белен, прочетено от магистър Щефан Лайтнер от федералната култова служба при Австрийското федерално канцлерство, отговарящ за православните в Австрия: „Ваше Светейшество и уважаеми членове на българската православна църковна община, най-сърдечно искам да ви поздравя с 50-годишнината от основаването на църковната община „Св. Йоан Рилски“.  Основаването на вашата община е едно от първите в рамките на приетия тогава Закон за православието в Австрия и затова вашият юбилей е особен повод за празник и радост. Българската църковна православна община е духовна родина за много хора. Тя е място за среща на много българи и българки, както и красив символ на връзката между Австрия и България. Радващо е, че през изминалите десетилетия тя толкова много се разрасна. Вашите инициативи и личната отдаденост на членовете на общината и на нейния предстоятел, било то в духовната, социалната или обществената област, несъмнено допринесоха за този възход. Това важи и за отличните връзки с другите църкви, както и работата ви в икуменическия съвет на църквите в Австрия. Благодаря ви за многообразното дело и ви желая от името на република Австрия, но и от свое лично, не само по случай специалния ви юбилей, но и през идващите 50 години много радост и успехи!“.

Приветствие към общината изпрати и българският премиер Бойко Борисов, което беше прочетено от Емил Велинов, директор на „Дирекция вероизповедания“. В поздравлението си министър-председателят отбеляза, че юбилеят винаги е повод за равносметка, но и за признание. Българската църковна община във Виена е засвидетелствала своята братска сплотеност и единомислие, плод на които е станал новият български храм – духовен дом на българите във Виена.

nСлед богослужението Негово Светейшество патр. Неофит присъства на приема, даден от българския посланик в Австрия Негово Превъзходителство д-р Иван Сираков и Западно и Средноевропейския митр. Антоний в чест на Българския патриарх. Посланик Сираков приветства гостите, като отбеляза, че визитата на предстоятеля на Българската патриаршия в посолството е изключителна чест и радост за целия дипломатически състав.

Най-голямата радост обаче остана за редовите членове и богомолци на българската община, за които тези дни ще останат незабравим спомен и свидетелство за духовното единство с родината.

Снимки: БПЦО „Св. Йоан Рилски“ във Виена, Златина Каравълчева, Мартин Митов

Негово Светейшество на влизане в храма „Св. Йоан Рилски“ благославя чакащите го отвън богомолци

DSC03671

DSC03673

Смесеният хор към храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена

хор


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhdw3 

Разпространяване на статията: