Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

71499745 3462778160402658 4976662525241196544 oМиналата събота, в навечерието на есента, се проведе първият благотворителен концерт в новата църковна сграда на енорията на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Неповторимите гласове на изпълнителките от женския хор „Български гласове Берлин“ („Bulgarian Voices Berlin“) с диригент талантливата Боряна Величкова огласиха препълнения православен храм и накараха публиката да онемее от вълнение: „Никога не съм била в България, но в тези фолклорни изпълнения видях и планините, и долините, и горите, и си представих как соколът се извисява във висините“, - сподели една германска посетителка.

70496410 3462775213736286 5798127397727371264 oБлаготворителният концерт „Български гласове Берлин“ в една от последните топли есенни вечери постави началото на дарителска акция, посветена на благолепието на българския храм в Хамбург. Почетният консул на България, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, откри вечерта и поднесе лично дарение на общината. Той специално приветства гостите от Дома за възрастни хора към „Дякония“, който се намира в съседство. Събраните средства ще бъдат вложени в изграждането на каменен иконостас.

Проектът за новия иконостас беше представен в края на концерта от Люба Карабаджакова, която с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний е поела и основната координация. Тя сподели, че в изграждането на иконостаса е заложен стремежът редом със спазването на православния канон да се съхранят характеристиките на евангелската църковна сграда – паметник на културата, издигнат преди близо две столетия.

Женският ансамбъл „Български гласове Берлин“ поднесе на многобройната българо-немска публика букет от автентични народни песни предимно от Родопския и Пиринския край, сред които „Изгреяла е ясна звезда“, „Пусто му лудо и младо“, „Недельо, Недельо“, „Притури се планината“, както и любовните народни песни от Пиринския край „Море, айде, айде“ и „Заспало е челебийче“.

„Не можем да обиколим целия свят, а да не зарадваме българската публика в Хамбург“, – сподели развълнувано хоровият диригент Боряна Величкова, която определи концерта като подарък за Българската църковна община в северногерманския град и призова всички присъстващи да дадат своя дял за устройването на благолепието на новопридобития български храм. Тя не пропусна да изрази и благодарността си към енорийския свещеник о. Кръстин Апостолов за гостоприемството.

70916213 3462776397069501 8805013729411334144 oВсъщност конкретният повод за пътуването до ханзенския град (Ханза е търговско обединение на градове в Северна Европа, създадено през 13 век и под някаква форма поддържано до днес; в него членува и Хамбург, бел. ред.) става изява на формацията вечерта преди благотворителния концерт в Хамбургската филхармонична зала „Елба“ („Elbphilharmonie“), където фолклорните изпълнителки излизат на сцена заедно с младата и нашумяваща българо-германска пианистка, поп-изпълнителка и композитор Лиза Моргенщерн.

Самата Боряна Величкова израства в семейство на музиканти, става възпитаничка на Музикалната академия в Пловдив и школата на проф. Вичева и се утвърждава като певица и хоров диригент под ръководството на известния хоров диригент д-р Крикор Четинян. Музикалната кариера на талантливата българка, която живее и твори в Берлин, започва през 2004 г., когато основава смесения Български православен хор с цел да популяризира славянската православна музика. През 2009 г. тя създава женския хор „Български гласове Берлин“, в който участват хористки от Германия, САЩ, Полша, Франция, Сърбия и Русия, които живеят в германската столица. Днес нейният хор е един от водещите камерни хорови ансамбли в Берлин. Освен това Боряна преподава пиано в елитното музикално училище „Бах“, основава и детския хор „Шарена гайда“, а от октомври т. г. дейната диригентка ще има и собствено музикално училище в Берлин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhxkh 

Разпространяване на статията: