Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

ilia da kiriliГрузинската патриаршия обвини предстоятеля на Руската църква патр. Кирил, че поощрява сепаратизма в Грузия, тъй като е изпратил поздравително писмо до новия президент на Абхазия. До тази реакция се стигна, след като на 16 септември прес-службата на абхазкия лидер Раул Хаджимба публикава поздравлението на патр. Кирил за победата в „президентските избори“ в Абхазия.

В протестното писмо на Грузинската патриаршия се казва, че макар това поздравление да не е било публикувано на официалния сайт на Московска патриаршия, от страна на РПЦ не са отрекли автентичността на документа. Поради тази причина от Грузинската патриаршия се чувстват задължени да заявят следното:

„Земята на Абхазия е изконно грузинска територия и тя трябва да се възприема единствено в пределите на грузинските граници. Това не отрича дори Руската православна църква и затова признава юрисдикцията на Грузинската църква на това пространство. На този фон действията на Негово Светейшество Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма, който пречи на установяването на мирни отношения между грузинците и абхазците“, се казва в изявлението. Грузинската патриаршия изразява надежда, че Московска патриаршия ще уважава териториалната цялост на Грузия и, като се основава на християнското учение, ще помогне да се нормалилизират отношенията между Грузия и Русия, между грузинци и абхазци, грузинци и осетинци.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh34u 

Разпространяване на статията: