Мобилно меню

4.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (52 Votes)

117be6db 7112 4e69 b9d6 05c53d039844От 17 до 19 септември Вселенският партиарх Вартоломей беше на посещение в Италия. На 17 септември той се срещна с папа Франциск. Преди това, по покана на монсеньор Семиаро, секретар на Съвета на кардиналите, патр. Вартоломей е разговарял с римокатолически кардинали за важността на съборността в Православната църква.

Медиите на Ватикана постават като акцент в посещението на патр. Вартоломей добрите отношения между него и папата. Като пример те посочват жеста на папа Франциск, който в края на юни дари на Константинополската църква частица от мощите на св. ап. Петър. В интервю за „Vatican News“ патр. Вартоломей отбеляза, че този акт от страна на Римския епископ е бил изненада за мнозина. „Ние искрено ценим този дар, – изтъкна патр. Вартоломей, – знак за истинска братска любов, която днес обединява римокатолици и православни“.

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563Другият акцент от визитата на патр. Вартоломей в Италия беше посещението му в Калабрия по повод 100-годишнината от учредяването на гръко-католическата епархия в Лунгро (Косенца). В словото си в катедралата на Лунгро патриархът каза: „Калабрия, тази западна земя, обърната към Изтока, още от древни времена е православна и е забележителна заради монашеството, което е процъфтявало тук. И макар сега да сте в юрисдикцията на папата на Рим, родствените отношения не се променят с времевия ход на историята. Майката винаги се възприема като майка. Тя обича децата си. Тя мисли за тях всеки ден; тя усърдно се моли за тях“, – каза патр. Вартоломей. „В последно време голямата жажда за духовност на много италианци, не непременно от гръцки или албански произход, откри нов период на присъствие на Православната църква в Италия със създаването на нови енории и свещеници, които обгрижват православните вярващи без да се конкурират с Римокатолическата църква, която отдавна ни помага и ни подкрепя, за което сме благодарни“, – заяви Вселенският патриарх.

На 19 септември православният патриарх беше посрещнат в Росано, където живеят много православни мигранти. Той посети катедралата „Мария Сантисима Ахиропита“, а в музея на епархията разгледа „Codex Purpureus Rossanensins“, скъпоценна реликва от 6 в., съдържаща евангелски текстове и призната от ЮНЕСКО като съкровище на световното културно наследство.

bartolomeo rossanoПосещението на Вселенския патриарх в Калабрия беше повод за изпращане на отворено писмо до него от името на православните общности, формирани предимно от мигранти, идващи от православните страни Гърция, България, Румъния, Украйна, Русия, Сърбия и Черна гора, публикувано в изданието Vallebizantina.it. В него те призовават патриарх Вартоломей да подпомогне запазването на единството на православието по света и да запази целостта на Църквата. Православните вярващи в Калабрия заявяват, че са „обезпокоени от нарушаването на общоправославното общение“ и изразяват надежда патр. Вартоломей да съдейства да възстановяването на мира.

По материали и снимки на: Vaticannews.va, Avvenire.it, Agensir.it, Ansa.it, Quotidianodelsud.it, Corrieredellacalabria. it, Calabria7.it, Vallebizantina.it.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhk4y 

Разпространяване на статията: