Мобилно меню

4.5352941176471 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (170 Votes)

2019 09 18 executive committee meetingСъбранието на каноничните православни епископи в Северна и Южна Америка беше преименувано в „Събрание на православните епископи в САЩ“ през април 2014 г. Това се направи в съгласие с решение на предстоятелите на поместните православни църкви да преобразуват събранието в Канада, Съединените щати и Централна Америка. Първоначално събранието е създадено с решение още на Четвъртото всеправославно предсъборно съвещание в Шамбези, Швейцария, провело се на 6-9 юни 2009 г., след забележителната среща на главите на автокефалните църкви през октомври 10-12, 2008 г. (тогава от страна на БПЦ участват само блаженопочившият Видински митр. Дометиан и проф. Иван Ж. Димитров от БФ на СУ).

Нашето епископско събрание, което е едно от 13-те районни по света (някои са само за една страна, когато там има повече епископи), винаги се председателства от старшия епископ на Вселенската патриаршия.

Събранието в Америка е наследник на Постоянната конференция на каноничните православни епископи в Америка (съответно на английски Standing Conference of the Canonical Orthodox Bishops in the Americas – SCOBA), основана още в 1960 г. Постоянно старание и цел на сегашното епископско събрание беше да подготви предложение за канонична организация на православните църкви в САЩ и да го представи на предстоящия (тогава) Свят и велик събор в Крит през 2016 г., за да се обсъди от всички православни епископи по света.

За пръв път събранието, ръководено от архиеп. Димитрий, екзарх на Вселенския патриарх, се проведе на 26-28 май 2010 г. Съответно на 2 и 3 октомври 2018 г. в Кливланд, Охайо, се състоя деветото заседание на събранието.

През 2019 г. обаче няма да има заседание. Причината не е в настоящото разделение на православните по света. Новият архиепископ на Гръцката архиепископия в Америка архиеп. Елпидофор, който през това лято беше избран и въдворен, съобщи официално, че поради малкото време за подготовка отлага десетото заседание на събранието за следващата година.

Това беше и основният въпрос в заседанието на Изпълнителния комитет на епископското събрание в САЩ на 18 септември 2019 г., проведено в Ню Йорк: да има или да няма заседание, предвид настоящото неучастие в общата структура на част от православните епископи в САЩ.

2019 09 18 executive committee meeting 02Председателстващият заседанието на Изпълнителния комитет на представителите на православните юрисдикции в Америка архиеп. Елпидофор направи предложение и присъстващите представители на Вселенска, Антиохийска, Сръбска, Румънска (по телефона от Чикаго), Българска и Грузинска патриаршия и на Православната църква в Америка одобриха старанието към православно единство и решиха да се свика десетото заседание на Събранието на православните епископи в Америка на 2-5 май 2020 г. във Вашингтон.

Отсъстваха представители на Московска патриаршия, включително и на задграничния им синод, както и на Албанската църква.

Представителите на Сръбска и на Българска патриаршия открито и загрижено споделиха опасенията си, че може да не вземат участие в делата на десетото заседание, ако техните синоди с някакво свое решение променят сегашното статукво.

Съзнавайки предизвикателствата срещу св. православие, юрисдикционните представители дискутираха на заседанието положението на православните вярващи в Америка и се обединиха в мнението за традицията на Православната църква относно канонична нормалност и пастирско единство в служението ни.

Обсъдиха се и неизпълнени решения на миналото събрание и се установи, че повечето от комитетите, агенциите, диалозите и организациите вече не са актуални и се определиха дейности, които да се предложат за одобрение от събранието догодина.

Единодушно се реши да се възстанови добрата практика не само в Ню Йорк, но и в цяла Америка да се отслужва св. Литургия всеправославно на Православна неделя през март 2020 г.

Изпълнителният комитет също реши да се предложи на събранието догодина да приеме апела на организацията на православните професионалисти в областта на психичното здраве, които молят православните църкви в Америка да изразят становището си относно медицината, психологията и вярата, както и да вземат отношение по случаите на душевно болните и бездомните. Възможно е дотогава да се създаде православна доброволческа корпорация за същите нужди със съдействието на секретериата на епископското събрание.

Заседанието на членовете на Изпълнителния комитет на събранието в САЩ завърши с гореща молитва Господ Бог да помага на клира и православнито ни изпълнение да правят всичко възможно, за да пазят и практикуват всеправославното ни единение в живота и служението ни.

Бел. ред.: Българският митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков) е член на Изпълнителния комитет на православното епископско събрание на САЩ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhku8 

Разпространяване на статията: