Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

74 tnПрот. Николай Балашов, зам. председател на синодния Отдел за външно-църковни връзки към Московска патриаршия, опроверга слуховете, разпространявани в руските социални мрежи, че от снощи никой не може да влезе във връзка с предстоятеля на Руската задгранична църква Източно-американски и Ню-Йоркски митр. Иларион. Според публикациите от 16 септември митр. Иларион е държан в принудителна изолация – до телефона му няма достъп, а адресите на електронната му поща са блокирани.

В изявлението се казва: „Източноамериканският и Ню-Йоркски митрополит Иларион сега се намира в сградата на Архиерейския синод в Манхатън, вчера е отслужил там Литургия. Слуховете за неговото „изчезване“ са съвършено безпочвени“, заяви прот. Николай Балашов.

Вероятна причина за напрежението в автономната Руска задгранична църква и съответно в Московска патриаршия е проблем с нареченията за епископи на трима архимандрити от Руската задгранична църква, за чиито епископски хиротонии има решение на Св. Синод на Московска патриаршия от месец август т. г. В решението пише, че нареченията са одобрени след молба на Ню-Йоркския митр. Иларион и по решение на Архиерейския събор на Руската задгранична църква. Впоследствие се оказва, че Архиерейският събор на Задграничната църква е взел решение само за една хиротония, а писмата на другите двама клирици са били нередовни – без изходящ номер и дата на вземане на решението. Единият от кандидат-епископите е влиятелен клирик в РПЗЦ и доскоро се е ползвал с пълното доверие на нейния предстоятел. Сега той е поставен под запрещение до изясняване на случая. В момента в Руската задгранична църква се провежда разследване по въпроса, отговорност се търси и сред служителите в Московска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhkpw 

Разпространяване на статията: