Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

mitropolitis morfou neofytosИзвестният йерарх на Кипърската църква и обичан проповедник, митрополитът на Морфу Неофит, беше обвинен за „използване на реч на омраза срещу хомосексуалната общност“ заради своя беседа, изнесена пред християни в митрополитския храм. По време на беседата е бил поставен въпросът за природата на хомосексуализма, а митрополитът е отговорил с думи на преп. Порфирий Кавсокаливит, според когото „този проблем се предава на детето чрез родителите по време на акта на зачеване или по време на бременността“, когато двойката практикува анален секс, който се харесва на жената. Кипърският митрополит е разказал и за случай с монах и млад мъж, който излъчвал „неприятна миризма“, разпозната от духовните сетива на монаха. Освен това митр. Неофит направил паралел между случая с масовия убиец на деца, разтърсил кипърското общество – Никола Метакса, и масовото извършване на аборти в Кипър. „И друг път съм казвал, не може Кипър да има толкова голям процент аборти и в същото време да се възмущаваме за двете дечица, убити от престъпник. Ти си направила три аборта, а сега, като лицемерите и фарисеите, съдиш Никола. И това се случва в твърде много къщи, в много семейства. Нима е възможно страна с толкова много аборти да не роди такъв убиец?“.

Заради тези три твърдения по време на беседата прокурорът Коста Клиридис официално обвини на 1 август кипърския йерарх в „разпалване на омраза към хомосексуалните, използване на обидни твърдения за техните родители и особено за жените“.

След проведено разследване по сигнала кипърската полиция днес обяви становище, че няма извършено престъпление, което да изисква завеждане на наказателно дело, като становището е препратено до правния отдел. Свои показания досега са дали митр. Неофит, свидетели на беседата и др. Заключението е, че митрополитът е цитирал мнение на св. Порфирий Кавсокаливит за пренаталното развитие на личността, а самият разговор на тема хомосексуализъм е станал след края на лекцията, при задаване на въпроси от аудиторията.

В подкрепа на митрополита на Корфу, който е известен проповедник в Кипър, се изказаха йерарси като познатия в България Карпасийски епископ Христофор, както и група от 38 гръцки лекари и учени, работещи в различни страни по света. В тяхното открито писмо се казва:

„Наблюдавайки несправедливите обвинения срещу уважавания православен йерарх, митрополита на Морфу Неофит, ученик на големи светци на нашето време, ние решихме да вземем отношение по този въпрос... Митрополитът е заявил на християнско събрание нещо, което беше съвсем естествено и което нашето общество допреди няколко години приемаше за „природната“ и „противоприродна“ сексуална връзка, за хомосексуализма и за абортите. Епископът е дал възможно научно обяснение за хомосексуализма без да обвинява конкретни лица. За Църквата всички хора са образи на Христос, следователно са свети и достойни за обич, но грехът е неприемлив, защото разрушава човека. Един епископ говори с любов на паството си, искайки да го предпази. Това по никакъв начин не представлява призив към слушателите да мразят или да постъпват насилнически към други хора! Къде тук някои видяха „обида“, „подбуждане към омраза“ и „расизъм“?... Смятаме, че организираната атака срещу митрополита на Морфу има за цел да насочи кипърското правосъдие в посока към наказателни преследвания, които да сплашат епископите и вярващите и да ги принудят да не проповядват Божието Слово и светите отци“.

Самият митр. Неофит коментира медийния шум около изказванията си така: „Изразих позиция на Църквата и на светците на нашата църква“. Проповедта му все още стои на сайта на митрополията. Въпреки това Кипърският архиеп. Хризостом, който неведнъж също е говорил за хомосексуализма като „болест“, се разграничи от митрополита на Морфу с думите, че тези възгледи не изразяват Църквата и самият той не ги споделя. Единственият публичен коментар от страна на епископ по случая е на Киринийския митр. Хризостом, който написа на страницата на митрополията: „Изразявайки позицията на светата Киринийска митрополия и моята лична, вярваме, че клирикът не трябва да се намесва в спалнята на семействата. Също така нашият опит показва, че при изучаването на писанията на светите хора на Църквата или пък при моето лично общуване с такива не съм чел или чул нашите светци да обсъждат тези въпроси с такива подробности“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4cck 

Разпространяване на статията: