Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Сръбска патриаршияСръбското правителство отпусна през тази седмица 30 милиона динара (254 хиляди евро) на Белградската митрополия за организиране на честванията по случай 8 века автокефална Сръбска църква. Още 500 хиляди евро са отпуснати за реконструкцията на Жичкия манастир, който е основан през 13 в. и е седалище на първия сръбски архиепископ св. Сава.

От началото на тази година Сръбската църква е получила най-малко 11 милиона евро освен предвидените бюджетни средства, които за изминалата година възлизат на 2.3 милиона евро, пише сръбското издание Инсайдер.

10 милиона евро са отпуснати за завършване на катедралния храм „Св. Сава“ в столицата, решението за което беше взето през март т. г. 100 хиляди евро са отпуснати на Британско-Скандинавската епархия на Сръбската православна църква за строителството на манастир „Покров Богородичен“ в Швеция. 150 хиляди евро са отпуснати на Будимската епархия на СПЦ в Унгария за довършване на църковния музей в Сентендре, Унгария.

Горно Карловацката епархия на СПЦ в Хърватия е получила близо 250 хиляди евро за изграждането на православен храм в Гвозд. Захумско-Херцеговинската епархия на СПЦ е получила 300 хиляди евро за реконструкцията на катедралния храм „Света Троица“ в Мостар.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4rw9 

Разпространяване на статията: