Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

hgoymenos essej 1 770x570Известният православен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в област Есекс, Англия, има нов игумен. Това е братът на обителта йером. Петър (Вризас), който наследява игуменството от архим. Кирил, оттеглил се поради напреднала възраст. Новият игумен е роден в Гърция и е 42-годишен. Постъпва в обителта през 2002 г. и е духовен син на познатия и у нас о. Захариас (Захару).

Обителта „Св. Йоан Предтеча“ е основана през 1958 г. от стареца Софроний (Сахаров), който преди това е бил монах в Света гора и във Франция. Манастирът е смесен, като в него има братство и сестринство, които живеят отделно, но се молят заедно и споделят обща трапеза. Особеност на богослужебния устав на манастира е ежедневното казване на Иисусовата молитва в съборния храм, което заменя вечерната. Старецът Софроний ръководи духовно манастира до 1993 г., когато се престави в Господа. Манастирът е ставропигиален, под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

Православната обител в Есекс е известно място за поклонение на православните християни от Изток и Запад заради личността на основателя ѝ архим. Софроний. Духовник, богослов и исихаст, той е сред най-ярките свидетели на православието през изминалия 20 век.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4rwy 

Разпространяване на статията: