Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

oikoymenikos koinotita 1От 19 до 22 октомври Вселенският Константинополски патриарх Вартоломей ще посети Света гора в качеството си на неин епископ. В тази връзка на 3 август светогорска делегация посети патриаршията във Фенер, за да уточни програмата на посещението. В делегацията влизаха йером. Никодим от манастира Великата лавра, йером. Никодим от „Св. Павел“ и йером. Сисой от манастира „Ксенофонт“.

От канцеларията на Вселенска патриаршия съобщиха, че на 19 октомври патр. Вартоломей ще пристигне в манастира „Ксенофонт“, където ще бъде посрещнат от протепистата на Света гора и игумените и представителите на 20-те светогорски манастира.

Макар и в манастира „Ксенофонт“ да си има отделен игумен, поради официалността на посещението главният домакин е протепистатът, т. е. първият от четиримата епистати (членовете на епистасията – изпълнителния орган на светогорската общност; от юни т. г. с традиционния едногодишен мандат протепистат е Дионисиатският монах Симеон, а в епистасията е и Зографският монах Евтимий). Висшият форум на монашеската власт в Атон е съборът на игумените и на представителите в кинотиса на 20-те светогорски суверенни манастира.

На следващия ден, неделя, 20 октомври, патриархът ще отслужи св. Литургия в манастира по случай 200-годишнината от построяването на манастирския храм.

Патр. Вартоломей ще посети и Карея, където ще се поклони на главната светиня на Света гора – Богородичната икона „Достойно ест“, а също така манастирите „Ватопед“ и „Пантократор“ и скитовете „Св. Пантелеймон“, „Св. Андрей“ и „Св. прор. Илия“. Последните два скита векове наред са били населени с руски монаси, но преди 30-ина години поради липса на руснаци се населиха с гръцки монаси.

Скитът „Св. Пантелеймон“ пък е от онези атонски скитове, които се състоят от различен брой монашески къщи (на вид тези скитове са като едно малко селце), наричани килии. В тези килии живеят по един или по няколко монаси като самостойна общност, а всички заедно имат общо ръководство, но с ограничена автономия, защото всеки скит по правило принадлежи юрисдикционно към даден светогорски манастир. Богослужебното правило на всяка килия си е самостоятелно, а за обща служба се събират в неделя и на празник в централния храм, наричан „кириакон“ от „кириаки“ – неделя. Този конкретен скит е основан във втората половина на 18 в. и е подчинен на манастира „Кутлумуш“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4r9x 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата