Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

400През последната седмица в руската столица се провеждат поредица протести срещу ограничаването на правото на независими кандидати да участват в изборите за градския парламент. Протестите не са разрешени от властта и са съпроводени с арести и полицейско насилие над демонстрантите. Досега са арестувани над 1000 души, предимно млади хора. На 28 юли около 100 младежи, гонени от полицията, намират убежище в централния столичен храм „Св. Козма и Дамян“. Дежурният свещеник в храма, йером. Йоан (Гуята), е приел младежите, оказал е първа помощ на ранените и е отслужил заедно с тях молебен за мир. Тази реакция привлече интереса на всички руски медии към него. О. Йоан коментира събитията така:

„Храмът беше отворен както обикновено. Той винаги е отворен и ние пускаме всички. Това е наше задължение – да пускаме всички. Затова сме храм. Така че днес не направихме нищо по-специално и особено. Когато се появиха силите на ОМОН, към нас стихийно се насочиха много хора – може би повече от сто. Основно младежи. Не съм сигурен, но мисля, че много от тях искаха да се скрият при нас. Някои дойдоха, защото беше страшно, други се страхуваха, че могат да ги арестуват. Хората влизаха и през вратата, а някои прескочиха и оградата. Но за нас това не е толкова важно. Човек идва в храма и има винаги правото да бъде приет с любов. Независимо от своите политически възгледи. Известно време хората просто бяха в храма, а след това ние предложихме всички заедно да се помолим за мир. Избрахме тази молитва заради случващото се по улиците. Отслужихме молебен за мир, за смекчаване на злите сърца. Трябва да кажа, че хората се молеха с голямо желание и интерес. След това, когато се появи възможност да излязат от храма, хората започнаха да се разотиват... Аз мисля, че свещенослужителят е длъжен във всяка ситуация да приема винаги всички. Поговорих с младежите, които останаха на молебена. Струва ми се, че е хубаво младежта да бъде така активна. Според мене е добре, когато човек знае какво иска и е готов да отстоява важните за него неща.“

Случилото се в храма „Св. Козма и Дамян“ предизвика голям отзвук в руското общество поради липсата на реакция от страна на Православната църква към протестите. Йером. Йоан е италианец по произход, но приема в зряла възраст православието и се премества да живее в Русия. От 2009 г. до 2014 г. работи в Отдела за външноцърковни връзки под ръководството на митр. Иларион (Алфеев), но след това е освободен и започва да служи в московския храм, посветен на безсребърниците Козма и Дамян. Църквата, разположена в центъра на Москва, е известна с това, че е предоставена от патр. Алексий ΙΙ за последователите на о. Александър Мен. Нейните енориаши са били световно известни руски интелектуалци и учени като Сергей Аверинцев и др. Поради тази причина руските медии коментират, че „протестиращите са имали късмет – случайно са попаднали на единственото „сакрално убежище“ в Москва“.

Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда критикува „героизацията“ на о. Йоан. Според него в никакъв случай не може да се каже, че свещеникът е укрил протестиращите в храма, а „хората просто са влезли там“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4r9k 

Разпространяване на статията: