Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

fillКоптската църква осъществи редица промени за приема и функционирането на своите манастири след убийството на известния игумен на манастира „Св. Макарий“ в Нитрийската пустиня еп. Епифаний.

След този случай Коптската църква прие 12 мерки, между които временна забрана за приемането на нови послушници. Приеха се по-строги правила за достъпа на поклонниците в манастирите. На монасите се забранява също така да приемат лични дарения, да напускат манастира без разрешение на игумена и да ползват социалните мрежи. През изминалата година специална комисия посети всички манастири, за да провери монашеския живот от духовна, административна и финансова гледна точка. Друга мярка е забраната за ръкополагане на монаси за свещеници, която е въведена за срок от три години.

Според устава на Коптската църква кандидатите за послушници трябва да бъдат не по-млади от 23 години, да нямат хронични или психически заболявания, които могат да попречат на техния бъдещ живот в манастира.

Еп. Епифаний беше убит през юли 2018 г. от двама монаси от ръководения от него исторически манастир. Двамата бяха заловени и осъдени на смърт. Убитият игумен беше известен и като учен, автор на редица богословски трудове за ранното християнство и преводач на арабски език на няколко от библейските книги.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4rx8 

Разпространяване на статията: