Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

a8hna seismo 3Силно земетресение разтърси днес следобед гръцката столица. Земетресението със сила 5.1 по Рихтер е с епицентър областта между Мандра и Магула, близо до Атина. Жертви няма, но централни сгради са пострадали, между които и сградата на гръцкия парламент. Паднаха кръстовете на два централни атински храма.

Единият е известният храм „Св. Ирина“ в историческия център на града, чийто мраморен кръст на купола е паднал (на втората снимка). Църквата „Св. Ирина“ е една от най-известните в гръцката столица. Построена е след освобождението на страната с материали от стари разрушени храмове, както и с камъни от Акропола. Осветена е през 1850 г. През 19 век там се помещава митрополията и в храма се провеждат редица исторически събития, между които встъпването в длъжност на пълнолетния цар на Гърция Отон през 1834 г., опелото на Т. Колокотронис през 1843 г., молебенът за приемането на гръцката конституция, както и за обявяването на автокефалията на Гръцката църква през 1850 г.

Паднал е кръстът и на още една емблематична църква в центъра на гръцката столица – „Св. Богородица Всецарица“  на пл. „Монастираки“ (на първата снимка), където се черкуват представители на академичната общност в града. Снимки на отчупения кръст на купола обиколиха световните медии.

hgfi1

hgfi3

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qa3 

Разпространяване на статията: