Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

simfonia panagios 4Две години след края на първия етап на реставрацията на Светия гроб Господен, под техническото ръководство на Политехническия университет в Мечово, християнските общности в Светите земи подписаха договор за завършване на дейностите по консервация и реставрация на св. Кувуклий и Ротондата около Светия гроб. В понеделник, 27 май, във францисканския манастир се проведе среща на Йерусалимския патриарх Теофил, ръководителя на францисканците о. Франциск Патон и Арменския патриарх Нурхан, които подписаха договор за реставрационните дейности.

Патр. Теофил заяви: „Голямо благословение е да бъдем тук, на това толкова специално място, тъй като предстои да подпишем този договор, което ще потвърди инициативата, подета преди няколко години за реставрацията на св. Кувуклий и Гроба Господен. Този ден е важен не само за нас и нашите общности, които сме отговорни за опазването на Светите земи, но и за целия свещен Град на Йерусалим, защото днес всички осъзнават и признават, че ако Йерусалим пази своя християнски характер, то това се дължи и на нас. Следователно нашата мисия е много важна, не само в религиозен план, но и от дипломатическа гледна точка, и неминуемо – от политическа“.

„Ние, главите на християнските общности, които сме отговорни за status quo в Храма на Господнето Възкресение, с голяма радост и удовлетворение известяваме нашата договореност да започнем дело за въстановяването на основите на Всесветия гроб и на ротондата на Храма на Възкресението.

Тази дейност започва веднага след успешния завършек на възстановяването на самия Кувуклий. Тя е знак и потвърждение за постоянния ангажимент на християнските общности за запазването и възстановяването на това свещено място, което безмълвно и с простота проповядва самата същност на нашата вяра.

Дейността ще бъде осъществена на два етапа, като първият предвижда проучване на състоянието на основите на Светия гроб Господен, а втората фаза е самото възстановяване на основите, както и на тротоара на храма.

Два италиански научни института с най-висока квалификация ще осъществят проучването и ще изпълнят дейностите по реконструкцията, под надзора на смесена комисия на трите общности.

Молим Всесилния Бог да благослови това начинание и да увенчае с успех делото ни“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4xwh 

Разпространяване на статията: