Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (30 Votes)

detail20190526 PAL 5810 обрНа 26 май Московският патриарх Кирил освети в Страсбург руски православен храм, посветен на Всички светии, и отслужи първата литургия там. Заедно с него в богослужението участваха Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), Корсунският и Западноевропейски митр. Йоан и други руски епископи. В службата се включиха и свещеник от Румънската патриаршия – о. Василий Иргулеску, предстоятел на румънската енория „Св. Йоан Предтеча“, и свещ. Георги Георгиев от българския храм „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. Не се съобщава защо в богослужението не са участвали епископи от другите православни църкви, както беше при освещаването на руския храм в Париж през 2016 г.

Предстоятелят на новия руски храм игумен Филип (Рябых) отбеляза в словото си, че идеята за изграждането на тази църква в столицата на Европа Страсбург е лично на патриарх Кирил.

Кметът на Страсбург Ролан Рис разказа за строителството на храма, който вече е част от религиозната традиция на града. Кметството на града е дало под аренда за 99 години земята, на която е построена църквата, за символичната цена от 14 евро на година. Църквата е разположена само на 10 минути от централните институции на Съвета на Европа, Съда по правата на човека и Европарламента.

„Радваме се да ви видим в Страсбург. Добре дошли в общия дом на Съвета на Европа“, каза Ролан Рис. Той заяви, че вижда своята задача като кмет в това да даде възможност на всяка религиозна община в града, в това число и общината на Руската православна църква, „да изповядва своята вяра по най-добрия начин“.

Руският патриарх отбеляза, че в началото на процеса на европейската интеграция се е мислело за обединяване само на Западна Европа, тъй като по онова време е било трудно някой да си помисли, че Съветският Съюз може да вземе участие в този процес. От тогава се промениха много неща. „Днес я няма Берлинската стена, няма ги границите между Източна и Западна Европа. Хората имат свободната възможност да се придвижват, да общуват, да се опознават и всичко това допринася за най-важната интеграция – интеграцията на нивото на човешките отношения“, отбеляза патриархът. Той благодари на Съвета на Европа за подкрепата за построяването на храма.

Патриархът посети Съвета на Европа и връчи там документи за „дискриминацията на Украинската православна църква“. Той заяви, че наскоро приет закон в Украйна „иска да представи тази църква като църква на Руската федерация, макар че тя е напълно автономна и нейните членове и клирици имат украински паспорти“.

На летището в Страсбург патр. Кирил даде интервю за журналистите, в което отново постави акцент върху „преследването на вярващите в Украйна“. Този път той заяви, че в Украйна „огромен брой вярващи са притеснявани, защото искат да останат православни, искат да останат членове на Руската църква“.

В Страсбург патр. Кирил се срещна и с комисаря към Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович. Тя обсъди с патриарха възможностите Руската църква да съдейства за борбата с домашното насилие и защитата на правата на жените в Русия. „Моля Ви да заявите високо, че насилието в семейството е неприемливо, както и навсякъде другаде“. Патриархът отговори, че „това, което Вие наричате домашно насилие, ние наричаме семейни конфликти, каквито има във всички страни“. Според него, когато в едно семейство „единият вдигне ръка срещу другия, битката е вече загубена“. Затова „нашата Църква се бори за запазването на семейството на друг, предходен етап“. Ние правим това, като „поддържаме традиционната етика в отношенията между мъжа и жената, традиционното семейство“. По официални данни в Русия до 40% от тежките престъпления с насилие са извършени в семейна среда.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4x3d 

Разпространяване на статията: