Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

SABOR SPC vucic dodik foto tanjug dimitrije goll 2 Протестно писмо до Сръбския патриарх Ириней са изпратили сръбски епископи, начело с Черногорския митр. Амфилохий (Радович), съобщава в-к Данас. В писмото, подписано от по-голямата част от членовете на Архиерейския събор, се изразява остро несъгласие с фалшифицирането на решенията на Архиерейския събор на Сръбската патриаршия, провел се на 18 май т. г. Според епископите отговорност за това носи еп. Ириней (Булович), дългогодишен прес-секретар на Сръбската православна църква.

В писмото се казва, че „прес-секретарят самоволно е формулирал решения, които са противни на волята на Архиерейския събор“. Те изразяват своето неодобрение за тези действия и се дистанцират от така разпространеното до медиите „решение“.

Според сръбските епископи Бачкият еп. Ириней (Булович) „тенденциозно представя и надценява значението на посещението (на събора) на политическите лидери Александър Вучич и Милорад Додик“. Освен това в съобщението на прес-секретаря пише, че те са посетили патриаршията „по покана на Архиерейския събор“, докато всъщност поканата е била само от патриарха. Епископите твърдят, че Архиерейският събор не е казвал нищо за „усилията и неравната борба на властимащите за запазване на Косово и Метохия в рамките на Сърбия“, защото съборните отци имат резерви за характера, мотивите и искреността на тази борба, поради което съборът няма единодушно становище, а даже напротив. Епископите настояват фразата, че Църквата ще окаже „подкрепа и цялостна помощ на сръбската държава към нашите хора, за да оцелеят те в най-святото място в сръбската земя, Косово“ да отпадне от официалното съборно изявление, тъй като тя не е присъствала в него. Текстът в оригиналното решение по отношение на Косово е бил, че съборът „потвърждава своята непоколебима позиция от предишните две заседания“.

Сръбските епископи са недоволни от начина, по който еп. Ириней мълчаливо е подминал посещението на предстоятеля на Кипърската църква архиепископ Хризостом и разговорите по украинския църковен въпрос.

Те протестират и срещу „релативизирането на решението на Архиерейския събор да продължи диалога с Църквата в Северна Македония, която е в разкол".

Епископите настояват двете теми да бъдат включени в официалното комюнике за решенията на събора. Те добавят, че са „изненадани и разочаровани от появата на текст в официалната страница на Сръбската патриаршия, в който решенията на събора са представени пристрастно и по различен начин от братски приетите на Архиерейския събор“, и настояват да бъде съставен и публикуван нов текст за работата на Архиерейския събор.

До този момент все още няма реакция от страна на еп. Ириней (Булович), който заедно с патриарх Ириней е на посещение в Будимска епархия за среща със сръбската общност в Унгария. На сайта на патриаршията все още стои старото изявление на прес-центъра, което еп. Ириней един път вече промени по отношение на случая със Западноамериканския епископ Максим. Първоначално в него пишеше, че съборът е поискал и е получил покайно писмо от западноамериканския сръбски епископ заради „възгледите му за украинската автокефалия“ (виж тук). Впоследствие в медиите се появява опровержение на тази новина, а еп. Ириней публикува в своя защита писмото на еп. Максим и отхвърли обвиненията във фалшифициране. В това писмо обаче не се говори никъде за украинската автокефалия, за която еп. Максим заяви в няколко интервюта, че я подкрепя, а се изяснява единствено становището му за „каноничността на автокефалията на Сръбската църква, получена през 1219 г.“. В своя статия той писа преди време, че автокефалията на Сръбската църква също е политически акт, а не „чисто църковно събитие“.

Това не е първият случай, в който Бачкият еп. Ириней злоупотребява с дългогодишната си позиция на „прес-секретар“ и фактически „външен министър“ на Сръбската църква. Относно фалшифицираното „Становище на Сръбската църква за Украйна“, където се говори за преустановяване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия, можете да прочетете в материала тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4x8y 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата