Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

59852738 2746261602111953 8250631209248358400 nВ деня на своите покровители равноапостолните братя св. Кирил и Методий българската енория в Хамбург, Германия, чества освещаването на своя нов храм – църквата „Възкресение Христово“ в сърцето на града.

С пасхално молитвено шествие около новия Божи дом, последвано от пострижение на нов иподякон, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний въведе богомолците в тържествената св. Литургия. В нея съслужиха свещеници от другите поместни православни църкви в северногерманския град, отци от останалите български църковни общини в Германия, сред които о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов от българския катедрален храм в Берлин, които подкрепят хамбургската община от самото ѝ начало, както и монаси от единствения немски православен манастир в Буххаген, намиращ се в Долна Саксония.

60142685 2746256602112453 6110246519418388480 nПразника уважиха представители на Хамбургския сенат, на местната градска администрация и на неправителствени организации, на Римокатолическата и на Евангелско-лутеранската църква, на българския дипломатически корпус в лицето на Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Р. България в Германия, на консула на България Даниел Данов. Тук бяха също директорът на българския културен институт в Берлин Борис Петранов, представители на български организации и дружества в града и др.

Миряни, стекли се от всички краища на Германия и дори от България, влязоха в изпълнения със светлина храм, за да участват във всеобщата благодарствена молитва за това незиказано Божие благодеяние за живеещите тридесет хиляди българи в Хамбург и околностите.

В своята проповед енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов, който вече близо 10 години се грижи за богослужебния и въобще духовния живот на общината, подчерта големия принос на мисионерската дейност на светите Солунски братя за съвременния облик на Европа и призова всички присъстващи към единство в Христос, а особено българските ни сънародници призова да посещават редовно придобития с много усилия нов храм, който е техен Божи дом, насърчи ги да се молят в него, да се причастяват, да кръщават децата си.

IMG 4713 1След края на св. Литургия митр. Антоний наблегна на това, че Бог чува всяка наша молитва и ни дава точно това, което ни трябва в този момент. Особено благодари на главната пасторка на централната църква „Св. Яков“ Астрид Клайст „за това, че е отделила част от съцето си за българските християни в Хамбург“ и най-вече на почетния генерален консул на България проф. д-р Герд-Винанд Имайер, който от 13 години се грижи като любящ баща за енорията в Хамбург.

59795920 2728469157224531 5086542125273710592 nОт името на епархийския съвет в знак на благодарност митрополитът връчи на проф. Г.-В. Имайер новоучредения орден на епархията 1-ва степен „Св. Ириней Лионски“, който почетният консул получи като първи носител на отличието. Проф. Имайер от своя страна изрази радостта си, че българите се чувстват добре в Германия и биват добре приети от немското общество. Митр. Антоний подчерта голямото значение на взаимодействието между Църквата и държавата и изрази надеждата си, че то ще продължи и в бъдеще и ще доведе до създаването на повече български храмове в Германия.

Храмът в Хамбург е вторият след този в Берлин, който Западно- и Средоевропейска епархия придобива в Германия за нуждите на българските богомолци. Половината от сумата, която беше необходима за подмяна на отоплителната инсталация, беше набавена от целева субсидия, отпусната на православната община от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет в София.

IMG 4725Посланик Елена Шекерлетова прочете от своя страна поздравителния адрес, отправен към хамбургската енория от министър-председателя на Р. България Бойко Борисов, в който той подчертава, че новосъздаденият Божи дом представлява за сънародниците ни в Хамбург неразривната им връзка с Родината, с българските традиции и с несломимия български дух.

Към отправените поздравления се присъединиха и ученици от по-горните класове на Българското училище с оригинален рецитал, както и Владислава Вьорман, която подари на общината личната Библия на приснопаметния Западно- и Средноевропейски митр. Симеон, която е била подарена на родителите ѝ и майка ѝ решава да я дари на енорията в Хамбург.

Тържествените чествания бяха предхождани от денонощни усилени ремонтни дейности на сградата през последните четири месеца, извършени предимно от вярващи доброволци. Бяха направени първите промени за това, интериорът да бъде пригоден за православните богослужебни нужди.

След литургията гостите се радваха на богата традиционна българска трапеза, подготвяна дни наред от многобройни доброволци. На нея имаше и специална торта - точно копие на църковната сграда, приготвена от българската оперна певица Людмила Георгиева, а най-малките ги очакваха освен бурни игри на близката площадка още и специално за тях организарана детска работилничка.

Сега остава надеждата да се сбъднат всички пожелания за това, храмът да се пълни всяка неделя с все повече богомолци, събрани от любовта и вярата към Бога.

1 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4pr8 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата