Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

sunedrio fakenews2 4В Солун се провежда семинар „Fake news и Църквата“, посветен на феномена на фалшивите новини и разрушителната им роля в обществото, в това число и църковното. Семинарът се провежда под егидата на гръцкия президент П. Павлопулос и Вселенския патр. Вартоломей. В своето видео послание към участниците патриархът отбеляза:

„В един свят, в който по принцип господства неистината, това се отразява и на разпространяваната информация. С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората. Това по един трагичен начин се прояви и по отношение на украинския църковен проблем, за който съзнателно в електронните медии се разпространява много лъжлива информация, изопачени исторически събития и изопачени истини, а реалните събития се коментираха превратно. Fake news са вече пандемия, те са болест на съвременното общество и църква. Те нанасят голяма вреда на културата и в резултат на чувството за общност и доверието между хората.

Начинът, по който се създават, разпространяват и приемат фалшивите новини, показва, че хората днес имат нужда от информация, но те са движени от любопитство, а не от желание да разберат истината. Към информацията хората се отнасят потребителски, докато истината е харизма, дар, който изпълва човека и го кара да я живее. Хората се превърнаха в потребители на истината, а не в притежатели на истината и мъдростта – съществуването на Бога, смъртта, отговорността, любовта, свободата, Църквата и други същностни истини и ценности за съжаление се разпространяват като информация, която получаваме чрез масмедиите, слухово и зрително. И така стигнахме дотам, че вместо Божиите очи имаме всевиждащото око на сателита, а от небето вместо манна, пада информационен отпадък, а много често и fake news... А словото на Църквата е винаги истинско и спасително, нейната цел е да съхранява истината, чийто плод е любовта“.

Атинският архиеп. Йероним изпрати от своя страна приветствие, в което каза: „Днес обществото изглежда ръководено от лъжата, съвестта на хората е помрачена и това постоянно се възпроизвежда. Всекидневно и на всички равнища на живота се разпространяват лъжи. Разделението и хаосът както в общественото тяло, така и в душите на хората, са неминуема последица от всичко това. Човешкото самолюбие и користни интереси се възползват от този хаос. На съвестта на всеки журналист лично, но и на журналистиката като цяло, лежи отговорността да служи безкористно на истината. Това го изисква честното отношение към самия живот. А когато истината бива подложена на изпитание в самото църковно пространство, тогава важи казаното в Евангелието и последната лъжа стана по-лоша от първата“.

През първия ден участниците разгледаха феномена на лъжливите новини в църковна среда от академична, богословска и журналистическа гледна точка, давайки конкретни примери от православното медийно пространство. Анализиран беше и процесът за разпространение на лъжливите новини в интернет и в социалните мрежи.

Една от най-известните гръцки журналистки, занимаваща се и с църковната проблематика, Мария Антониаду, председател на Съюза на атинските журналисти, подчерта отговорността на журналистите, които трябва да засичат и проверяват източниците си на информация, но също и отговорността на читателите, които избират начините, по които да се осведомяват.

Източник: Orthodoxia.info


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4pyq 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата