Мобилно меню

4.6785714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (56 Votes)

 MG 3074Понеже 37 години съм на служение в страни, където важи римската препоръка: „Когато си в Рим, прави каквото римляните правят!“, а пък аз отстоявам православния начин на живот в съгласие със съборното учение на св. Православна църква, затова мисля, че не е късно от името на клира и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия да дам отзив за папската визита в България, направена по покана на правителството.

С две думи: видяхме и чухме как папата изпълни програмата си спокойно изцяло в духа на трите направления на споделения от него икуменизъм: на кръвта, на бедните и на мисията.

Също с голям интерес внимателно проследихме поведението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, как без страх от никого авторитетно свършиха добре работата си и точно изпълниха предварителното обещание по предложената от нунция програма относно папското желание като гост на правителството в България да посети и Върховното управление на БПЦ-БП.

Попитаха ме официално моите епархиоти: „Дядо владика, за кои идва папата в България?“. Отговорих им: „Припомнете си какво каза той на площад „Атанас Буров“ в София: „Поздрави на епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча във всекидневния им път на живота и християнското свидетелство“.

Папата също разказа на света за емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона българи, търсещи нови възможности за работа. „България, рече той, трябва да се справи и с демографската зима, която е паднала като ледена завеса в Европа като последица от намаляването на доверието в бъдещето“.

Който имаше уши да слуша, чу как папата препоръча на България, интегрирана в Европейския съюз, със солидни връзки с Русия и Турция, да предложи на децата си бъдеще на надеждата.

Да, призивите на папата отекнаха по целия свят, включително и в епархийските ни църковни общини в Америка, Канада и Австралия. Чуха епархиотите ни и казаното от Негово Светейшество, любимия ни патриарх Неофит, който в приемния салон на Св. Синод между другото авторитетно изповяда пред главата на Римокатолическата църква: „Глава и Кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос... Животът на Църквата се направлява от нашия Господ Иисус Христос... Доколкото ни е възможно, следим Вашето дело, ...  но се стараем  да опазваме Църквата, която е без петно или порок, или нещо подобно (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата“.

Ето, това искаха да чуят и видят епархиотите ни, да чуе и папата от устата на Българския патриарх, че БПЦ е била, е и занапред ще бъде вярна на Св. Писание, на Св. Предание, на решенията на вселенските събори, на каноните, както и на учението на св. отци и учители на Христовата църква.

Точно това харесаха и десетте американски енории, които с благословението на Св. Синод дойдоха в нашата юрисдикция от 2000 г., „че ние, БПЦ, сме твърдо убедени, че по отношение на вярата компромиси не може и не бива да има“.

Относно човешките ни отношения с Римския епископ, подобно на св. Климент, Охридски Чудотворец, заявяваме, че и ние имаме субективни съображения да не сме зле настроени срещу него, защото макар по онова време да не се е било стигнало до официален разкол между православния Изток и неправославния Запад, тъкмо в Рим св. Климент е бил ръкоположен за свещеник, в Рим е получил името Климент, в Рим неговите учители са почетени с голямо внимание, в Рим той е участвал в славянското богослужение, разрешено от папа Адриан II, после от Рим е дошла наредба за освобождаването на неговия учител св. Методий от предишното му заточение в Швабия, до края на живота си св. Методий е останал Панонски и Моравски архиепископ, в Рим е и гробът на св. Кирил Славянобългарски вече 1150 години.

Утешавайки се от уверението на Светейшия ни патриарх пред папата, че „животът на Църквата се направлява от нашия Господ Иисус Христос“, ние също сме благодарни за радушния прием, който всяка година на 24 май се оказва на нашите пратеници в Рим и за съгласието те да извършват богослужба над гроба на св. Кирил – Константин Философ.

Обаче, като отговор на всички, които чухме и видяхме да се поддават да критикуват, мърморят, да се вайкат или търсят лични изяви срещу нас в БПЦ и нейния Св. Синод, с умилно сърце желаем да им повторим честната и всесърдечна изповед на самия Римския епископ за митрополита на София и патриарх на България пред журналисти от цял свят при завръщането му в Рим: „Разговорът с патр. Неофит ме изпълни с радост, ... той е Божи човек! Много ме укрепи...“, с блага усмивка каза той, притисна още по-здраво микрофона с десницата си и след кратка пауза продължи: „Той е наистина Божи човек!“.

Ние, духовните чеда на патр. Неофит в задокеанската ни епархия, сме радостни да чуем тази изповед! Високият гост каза всичко, което беше нужно!

И накрая като епархийски митрополит нека ви уверя, че в епархията ни от Мелбърн в Австралия до Торонто – Канада и Лос Анжелес в САЩ 24 часа в денонощието се молим на Господа за мир на света, единение на всички Божии църкви, както и да „можем да намерим отново радостта на прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да обслужваме на един и същи олтар пасхалната тайна“ (папа Франциск).

Молим се още отделилите се да се завърнат у дома и да бъдем отново всички едно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4p4y 

Разпространяване на статията: