Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

211Двама египетски монаси бяха осъдени на смърт в сряда по обвинение в убийството на игумена на прочутия коптски манастир „Св. Макарий“ еп. Епифаний (на снимката, за убийството виж тук). Присъдата е издадена от съда в гр. Даманхур. Предварителното решение е било произнесено на 23 февруари и според законите на страната е дадено за утвърждаване на върховния мюфтия. Осъдените Исайя ал-Макари и Фалтаус ал-Макари (презимената говорят за произхода им от обителта) имат право да обжалват решението в срок от 60 дни пред по-горна инстанция.

Единият от монасите е изслушал присъдата лежейки, тъй като бил в лошо състояние след опит за самоубийство.

64-годишният еп. Епифаний беше игумен на един от най-известните коптски манастир в света, посветен на св. Макарий Велики, разположен в пустинната местност Вади-ен-Натрун (на 100 км северно от Кайро). Той беше намерен мъртъв на 29 юли 2018 г. пред вратата на своята килия. Първоначално беше изказано предположение за убийство на религиозна основа и терористичен акт, но тя веднага беше отхвърлена, съобщава ТАСС.

В процеса на разследване бяха задържани двама монаси от манастира, които са изчакали игумена в засада по пътя му към манастирския параклис и са го убили с метална тръба. 

Във връзка с разследването Коптската църква ги лиши от сан. Според следствието повод за убийството са станали изобличителните материали, които е събрал еп. Епифаний за единия от монасите, свързани с търговски сделки, покупка на земя и друга недвижимост, а това е несъвместимо с монашеството. Игуменът е възнамерявал да обяви публично отказа от монашеското послушание на единия от двамата монаси.

Убийството на еп. Епифаний предизвика сериозен отзвук в коптските среди и накара църквата да приеме редица мерки и да въведе нови правила в монашеския живот. За една година беше прекратен приемът на нови монаси, въведена е забрана за използване на интернет в манастирите, както и напускането им без съгласието на игумените.

Адвокатът на обвиняемите поставя под съмнение изводите от следствието. Според него ударите, причинили смъртта на игумена, не са били извършени с метална тръба. Той заяви също, че от 75-те монаси в манастира петима са имали конфликти с предстоятеля си, но само към двама са повдигнати обвинения.

Както отбелязва „Egypt Today“, двамата осъдени монаси са направи опит за самоубийство след смъртта на игумена.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udcck 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.