Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

amerikis 768x461В четвъртък Св. Синод на Вселенската патриаршия ще се събере, за да избере новия архиепископ на архиепископията на Вселенската патриаршия в САЩ. Сред кандидатите за важната за Патриаршията катедра са 73-годишният Бостънски митр. Методий, 52-годишният Пруски митр. Елпидофор, игумен на манастира „Света Троица“ на о-в Халки в Мраморно море, 64-годишният митрополит на Дарданелите Никита (роден в САЩ), 61-годишният митрополит за Франция Емануил и едва 46-годишният Христуполски еп. Макарий, а според някои сред кандидатите е и 53-годишният митрополит за Швеция и Скандинавия Клеопа, който е бивш професор в православния институт „Честнѝят Кръст“ в Бостън, САЩ.

До избора се стигна, след като на 4 май досегашният дългогодишен Американски митрополит д-р Димитрий (на снимката) подаде своята оставка. Тя беше искана настойчиво от Вселенския патриарх от края на 2018 г, но стана факт едва сега. Архиеп. Димитрий оглави американската епархия на Патриаршията през 1999 г. на 72-годишна възраст и за двадесет години успя да стабилизира и обедини епархията, изпаднала в криза и разделение след управлението на предишния архиеп. Яков и тригодишното неудачно ръководство на архиеп. Спиридон (1996-1999 г.).

След атентата срещу търговските кули-близници на 11 септември 2001 г. архиеп. Димитрий инициира събирането на средства за възстановяването на близката православна църква „Св. Николай“, която също беше разрушена от атентата. През последните години финансовото състояние на архиепископията рязко се влоши и одиторска фирма, наета от архиепископията, установи лошо финансово управление и редица проблеми. Изчезването от дарителската сметка на 8.5 милиона долара стана повод за дълбока финансова криза в архиепископията, довела до запориране на сметките ѝ от страна на властите. Въпреки икономическата криза, почти 92-годишният митр. Димитрий досега отказваше да подаде оставка.

Справка: Константинополската Вселенска патриаршия през 1922 г. учредява за емигриралите отвъд океана православни от Мала Азия, Гърция и други страни православни, които имат гръцко етническо съзнание, Архиепископия за Северна и Южна Америка, начело с архиепископ и епископи под негова власт. През 1996 г., в резултат от центробежни сили сред епископата и клира, а според официалната мотивировка „за по-добра организация и обгрижване на паството в Америка“ са отделени три диоцеза като самостойни митрополии, пряко подчинени на синода във Фенер: митрополия за Торонто, митрополия за Буенос Айрес и митрополия за Панама. Така Американската архиепископия се ограничи само в чертите на САЩ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udcrw 

Разпространяване на статията: