Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Z16На 9 май на 85-годишна възраст почина известният гръцки духовник, богослов и игумен на светогорския манастир „Симонопетра“ архим. Емилиан (Вафидис). Неговото опело ще бъде отслужено утре в манастира „Благовещение Богородично“ в Ормилия, Халкидически полуостров, където старецът живееше напоследък.

Старецът Емилиан беше игумен на „Симонопетра“ от 1973 до 2000 г. Роден е през 1934 г., а родителите му са бежанци от Мала Азия. Завършва богословие и още като студент започва духовен живот, както и доброволна катехизаторска работа с деца и младежи. През 1960 г. е постриган за монах от митрополита на Трикала Дионисий, в чиято епархия тогава е манастирският комплекс „Метеора“ и в същата година е ръкоположен за йеродякон и йеромонах, а през 1961 г. вече е поставен за игумен на манастира „Свето Преображение“ на „Метеора“, където старинните манастири отдавна са били запуснати. През тези години архим. Емилиан работи като учител в неделните училища, по възложение на митрополита той става епархийски проповедник и изповедник. Така успява да събере около себе си отбрани младежи, копнеещи за духовен живот. До началото на 70-те години в неговия манастир се създава младо и здраво братство, постепенно се населват и останалите манастири, особено се засилва и женското монашество.

Няколкото му посещения в Света гора и съветите на известни духовни старци от онова време го убеждават да премине с по-голямата част от десетките вече монаси на „Свето Преображение“ в Света гора, където също манастирите са останали с малко и предимно престарели монаси. Така в края на 1973 г. 39-годишният старец се премества заедно с братството си в манастира „Симонопетра“ и там започва да се възражда монашеският живот. Още тогава е избран за игумен на светогорската обител. През 2000 г. поради влошено здравословно състояние се оттегля от игуменството и живее в манастира „Благовещение“ в „Ормилия“, метох на манастира „Ватопед“, придобит по-късно от „Симонопетра“. Там монашеският живот е възроден от монахини, духовни дъщери на стареца Емилиан, които също идват в Халкидика от Метеора.

Като игумен на Света гора архим. Емилиан оказва голямо влияние върху живота на светогорската общност и допринася за преминаването на повечето манастири от идиоритмен живот към киновиен (общежителен). Известен е като практик на Иисусовата молитва и този свой опит той описва в съчиненията си, много малка част от които обаче са публикувани по време на активната му дейност. Сред тях най-известен е петтомният труд Оглашения и слова, към който постепенно се прибавят още беседи, произнасяни от стареца устно. Негови съчинения са превеждани на английски, руски, френски, румънски, сръбски, български език.

Старецът Емилиан е познат на българските читатели с книгите си Усещане за Бога (изд. „Омофор“), За надеждата в Бога (издава старинен храм „Св. Параскева“, Пловдив) и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4pp6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.