Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

6kxuP Ys„Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!“ (Марк 9:24) прозвуча от амвона на храма и в Люксембург в изминалата Четвъртата неделя от Великия пост (на св. Йоан Лествичник). На този ден Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний беше тържествено посрещнат във Великото херцогство от прот. Станко Дидов, председател на БПЦО „Св. Йоан Рилски“. Православните българи, живеещи в държавата и пограничните райони във Франция, Белгия и Германия, приветстваха епархийския си архиерей с възгласа „На многая лета, владико!“. Митрополитът пристигна в Люксембург в ранната утрин на 7 април заедно с ик. Милчо Маринов от БПЦО „Св. цар Борис Покръстител“ във Франкфурт, за да отслужат празнична света литургия.

TYE818T0Един от поводите за архиерейското посещение беше тържественото отбелязване на петата годишнина от първото отслужване на света литургия на български език в Люксембург. Началото на богослужебния живот на българските православни в града беше поставено от прот. Станко Дидов на 22 март 2014 г. и оттогава православните ни сънародници в тази държава полагат усилия да продължават подетото дело и да укрепват учредената с благословението на епархийския архиерей българска църковна община. Неусетно изминалите пет години от живота на енорията сякаш се характеризират най-успешно именно с евангелския възглас „Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!“. Шепата българи, подели начинанието по утвърждаване на българската църковна традиция в един от центровете на единна Европа, безспорно са обединени от общата си вяра. Единствено Всеподателят Бог обаче ги укрепва през изминалите години и изличава неверието, че в традиционно римокатолическата държава, която признава като единствен административен представител на православните християни митрополита на Вселенска патриаршия Атинагор, може да пребъдва и да развива активна дейност и българска православна църковна община под покровителството на всебългарския небесен покровител св. Йоан Рилски.

Тържественото отбелязване на скъпата за българите в Люксембург годишнина започна още в петък вечерта, на 5 април, когато от София пристигна прот. Станко Дидов. Той отслужи малко повечерие с акатист и канон на св. Богородица (4 статия). Последованието беше извършено по древен чин – в дома на силно вярваща енориашка, който беше преустроен на параклис и приюти редовните членове на общината. Беше проведена и среща с о. Ед Хоун от англоговорящата римокатолическа енория в Люксембург – верен приятел на общината, който чистосърдечно и активно помага на сънародниците ни от самото начало. Именно в стопанисвания от него храм „Св. Алфонс“ в центъра на града беше учредена българската общината и там бяха отслужени първите литургии на български език.

fQjUl3zEБезспорен венец и кулминация на духовното тържество беше посещението на митр. Антоний в неделния ден. Богослужението се състоя в любезно предоставения под наем от Римокатолическата църква в Люксембург параклис към Духовния център „Йоан XXIII“, който е вграден във вековна гора и винаги предразполага към особено молитвено настроение. Официални гости на светата архиерейска литургия бяха Мая Добрева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото Херцогство Люксембург, Димитриос Зоис, почетен консул на България в Люксембург, и Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на Европейския съюз.

За да споделят радостта от съборното богослужение и да се присъединят към църковното изпълнение в Люксембург пристигнаха и представители на българските църковни общини „Св. цар Борис Покръстител“ във Франкфурт и „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл, Германия. След като митрополитът извърши петохлебие за здраве и преумножаване на духовните плодове, принасяни от православните събратя в общината и от всички присъстващи, беше дадено начало на светата литургия. Клиросните песнопения в украсения с великолепни икони в духа на българската православна традиция храм бяха изпълнявани от смесен хор от общината-домакин и от гостите от Франкфурт. Всички присъстващи с трепет съпреживяха в молитва принасяната евхаристийна жертва.

Множество деца взеха участие в занятието по вероучение на тема „Пътят към Великден – в очакване на чудото на Възкресението“, представена по особено оригинален начин от Спаска Димитрова. Всички тези най-малки Христови приятели, четиримата иподякони и много от присъстващите пристъпиха след надлеждна подготовка и изповед към причастяване с Христовите тайни, което особено зарадва както архиерея и духовниците, така и цялото църковно изпълнение.

tHc5Jdqk 1В проповедта си митрополит Антоний поздрави официалните гости и всички участващи в богослужбата и беседва върху прочетения евангелски откъс, върху целта на Великия пост и по-специално върху смисъла на стремежите ни да изкачваме в ежедневните си трудове духовната лествица, описана най-добре от преп. Йоан Лествичник. Владиката благопожела здраве, духовно израстване и благопреуспяване на всички присъстващи и подчерта необходимостта на място, на което са съсредоточени едни от важните институции на Европейския съюз, да има и български храм, в който да могат да намират духовна утеха сънародниците ни. Това, разбира се, може да се случи единствено със силна молитва и с широка подкрепа от страна на църквата-майка, отговорните лица и всички сънародници в околността. Богослужбата завърши с тържествено многолетствие за епархийския архиерей, служещите духовници и цялото църковно изпълнение. Последва братска почерпка, на която бяха обсъдени общи проблеми, актуалното положение и общи бъдещи планове.

Следващото богослужение на български език в Люксембург ще е на 4 май – на Светла събота.

Митрополит Антоний с официалните гости на празничното богослужение:

 CR4w0wNY


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udqyk 

Разпространяване на статията: