Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSC 02177С духовната грижа и застъпничество на Русенския митр. Наум на 12 ноември делегация от Основно училище „Иван Вазов“, гр. Русе, посети Община Кирнодж, Румъния. От българска страна в пътуването взеха участие: директорката на училището – Теодора Йорданова, зам. директорката – Елена Петкова, учителите Стефка Лазарова, презвитера Росица Рачева, Румяна Лазарова, Илиян Караджов, Никола Ковачев. От страна на Русенска митрополия участва свещ. Кирил Синев. Гостите от България връщаха визитата на учители от Кирнодж, която те направиха на 16 април т. г., когато посетиха училище „Иван Вазов“ и Басарбовския манастир.

При пристигането в Кирнодж българската делегация бе посрещната с хляб и сол в гимназиално училище № 3 от директорката Моника Василе и преподаватели. В канцеларията се произнесоха приветствени слова, след което бяха посетени шест класа. Ученици в народни носии издекламираха стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов, което бяха научили на български в знак на почит към гостите. Прозвучаха българският и румънският химн. Тъй като през настоящата година Румъния чества 100-годишнината от своето обединение, децата изпълниха много патриотични песни. В края на културната програма учениците подариха ръчно изработени подаръчета за гостите от България. По-големите представиха урок по география на България. Румънските учители и ученици получиха символични подаръци от русенското училище, а презвитера Рачева им подари пъзел (издание на Двери), който да изрежат и подредят в чест на празника Рождество Христово.

DSC 02844На българските гости направи впечатление наличието на икони във всички класни стаи. Румънската православна църква успя да спечели битката с няколко секуларизирани организации, които преди няколко години се опитаха да премахнат свещените образи от класните стаи на държавните училища.

На всички чинове учениците бяха нарисували в различна форма българското знаме. В местното читалище беше посетена изложба на снимки, онагледяващи българо-румънското сътрудничество.

След незабравимия топъл прием в културните институции беше посетена църквата „Св. Николай“. Кметът на общината г-н Иринел Роман изрази пълната си подкрепа за отношенията между двете училища. Председателят на храма прот. Адриан Постоля приветства гостите, а прот. Фанел Бурулян разказа за произхода и предназначението на клепалото в Православната църква. Ученици показаха уменията си по биене на клепало. Настоятелят при храма и ръководител на местната пощенска служба Аурелиан (Релю) Котобан разказа подробно за духовните връзки на храма и общината с българите. Беше спомената паметната Литургия, отслужена от Русенския митр. Наум и епископа на Слобозия и Кълъраш Викентий в Кирнодж на 18 октомври 2015 г., когато българският архиерей беше обявен за почетен гражданин на общината. В Кирнодж има дърворезбован крайпътен кръст, посветен на св. Йоан Рилски, а преди седмица в храма беше представена книгата на Котобан Православие без граници, разказваща подробно за връзките между Кирнодж и Русенска епархия. Градът поддържа връзки и с други български населени места. Преди два месеца храм „Св. Николай“ е получил от Доростолска епархия частица от мощите на св. Дасий Доростолски.

DSC 02599По време на разговорите между ръководителите на училищата бяха обсъдени нови възможности за сътрудничество в трансгранични проекти.

В края на деня българската делегация посети дърворезбования крайпътен кръст в чест на св. Йоан Рилски, където беше изпят неговият тропар.

В късния следобед русенската делегация се прибра в България, духовно и културно обогатена от споделения опит с румънските партньори.

Връзките между педагозите от двете страни на Дунава се установяват на основата на добрите взаимодействия между двете поместни православни църкви. Църковното сътрудничество довежда до разширяването на контактите и включването в общия диалог и на образователните институции. Русенският митр. Наум, който отговаря за връзките на БПЦ с Румънската православна църква, полага усилия да се укрепва сътрудничеството между двете страни на различни равнища. Особено полезен за България е опитът на румънците в областта на религиозното образование, за което силна подкрепа се получава не само от църковните среди, но и от широки обществени слоеве.

Румънските ученици с подаръците от България:

DSC 0058DSC 0058DSC 0058


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuh43 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]