Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1553504726.jpg„Ако не беше автокефалията, никой не знае какво можеше да се случи в нашия живот“, заяви католикос-патриархът на цяла Грузия Илия II след молебена в храма „Успение Богородично“ в Тбилиси, отслужен на 25 март. Предстоятелят на Грузинската църква поздрави вярващите с Деня на възстановяването на автокефалията на Грузинската църква.

„Днес е специален ден, исторически, който е много повече от исторически факт – възстановяването на автокефалията на Грузинската църква. Ние се прекланяме пред нашите предци, които се трудиха за това възстановяване. Това бяха патриарсите Кирион, Леонид, Амвросий, Христофор, Калистрат и др. Грузия получи автокефалия по времето на Вахтанг Горгасали още през 5 в. Първият католикос на нашата църква Петър казва, че Грузия е получила автокефалията си от Антиохийската църква и през всички тези векове ние винаги сме защитавали своята автокефалия. Бяха нужни 1500 години, за да признае нашата автокефалия тогавашният Вселенски патриарх Димитрий, който служи преди Вартоломей I“.

Грузинската църква обявява автокефалия на 25 март 1917 г., като отхвърля зависимостта от Московска патриаршия. Евхаристийното общение между Грузинската църква и Московска патриаршия е прекъснато и е възстановено едва през 1945 г. с усилията на грузинския патриарх св. Калистрат. Останалите църкви не прекъсват евхаристийно общение с Грузинската църква заради обявената автокефалия. Официалното писмено признаване на автокефалията на Грузинската църква, както и на нейния патриаршески статут става едва след падането на комунистическия режим, през 1990 г., по инициатива на патр. Илия ΙΙ. На 4 март с. г. Цариградският патр. Димитрий потвърждава с томос грузинската автокефалия.

През 1811 г. руският император премахва автокефалията на Грузинската църква и я прави екзархия на Московската патриаршия. Новите епископи са руснаци, които не говорят грузински и не познават грузинските светци и обичаи. 24-те епархии са сведени до 5, а богослужението на грузински език е отменено и е заменено с църковно-славянски, който народът не разбира. Грузинските певчески традиции също са заменени с руски. Постоянните конфликти засилват националните чувства на грузинците и в края на 19 в. движението за автокефалия набира голяма сила. На 25 март 1917 г. в историческия храм в Мцхета е провъзгласена автокефалията на църквата въз основа на това, че нейният автокефален статут може да бъде отнет само от вселенски събор, а не чрез императорски указ. Руският екзарх архиеп. Платон (Рождественски) е свален от катедрата, а за първи патриарх-католикос е избран Кирион II, който е убит на следващата година в манастира „Марткопи“ заедно със своите сътрудници. Неговото убийство и до днес остава неразкрито.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udhaw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.