Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Висшият ръководен орган на Гръцката православна църква, т. нар. Йерархия, в която участват всички епархийски архиереи, днес избира трима нови митрополити. Това са приемниците на двама покойни митрополити – на Глифада Павел и на Сятища Павел, както и на подалия оставка по здравословни причини Перистерийски Хризостом.

article 13304Драматичен беше изборът на новия митрополит на Глифада (митрополията включва няколко от най-богатите крайбрежни предградия на Атина) – досегашния Салонийски епископ Антоний. Той беше избран с 38 гласа, като точно толкова получи и другият кандидат архимандрит Алексий Псоинос. В такъв случай изборът беше осъществен по старшинство, като беше избран кандидатът с по-висок сан, т. е. Салонийският еп. Антоний. Този кандидат беше подкрепян от Атинския архиеп. Йероним. Напрежението в залата се повиши много, когато при първото преброяване на гласовете се установи предимство с един глас за архим. Алексий, но след поискано ново преброяване стана ясно, че двамата кандидати имат еднакъв брой гласове. Това показва, че 80-те митрополити на йерархията предварително си знаят предпочитанията и сами си броят гласовете, които може да събере съответният кандидат. Но показва и високите качества на всеки от кандидатите, доказали се в дългогодишната си служба в Църквата.

Новият митрополит на Глифада Антоний има три висши образования – юридическо, богословско и икономическо в Атинския университет. Роден е през 1957 г. Постриган е за монах в манастира „Петраки“, в центъра на Атина, където е и сградата на Св. Синод на ГПЦ. Четири години е прекарал и на Света гора. Като духовно чедо на високоучения духовник Превезки митр. Мелетий (Каламарас), който го ръкополага за презвитер, архим. Антоний служи като проповедник в митрополията на Превеза и е ефимерий в детската болница „Аглайя Киряку“ в града. От 1998 г. работи в икономическия отдел на Св. Синод, а от миналата година го оглавява. Ръкоположен е за епископ през 2012 г. и служи като викарий на Атинския архиепископ.

ag.atha.kastoria 12Вторият избран митрополит е за овдовялата катедра на Сисанио и Сятища (Северна Гърция). Със 71 гласа беше избран протосингелът на митрополията на Костур (Кастория) архим. Атанасий (Януса). Той оглавява катедрата след блаженопочиналия митр. Павел (Йоану), който се престави в Господа на 13 януари т. г. Новият митрополит е роден през 1971 г., завършил е богословие в Атинския университет през 1993 г., специалност църковна история. Постриган е за монах в манастира „Пендели“ край Атина през 1995 г. От 1998 г. е определен от Св. Синод на Гръцката църква за протосингел на митрополията в Костур. През 2012 г. Вселенският патр. Вартоломей по време на посещението си в епархията го отличава с офикията архимандрит на Патриаршията. 

klhmhs17

Накрая днес беше избран и третият нов митрополит на Гръцката църква – за митрополит на Перистери беше избран с 68 гласа епископът на Метони Климент. Новият митрополит е роден през 1954 г. Завършил е богословие и византинистика в Атинския университет. Постриган е за монах през 1982 г. в манастира „Сагмата“. От 1982 до 1999 г. е проповедник в митрополията на Тива и Ливадя по време на митрополитството там на сегашния Атински архиеп. Йероним, като отговаря за образованието на младите клирици в митрополията. От 1999 г. е секретар на синодната комисия по църковно образование, както и на Комисията за християнските паметници и културна идентичност на Св. Синод на Гръцката църква. От 2014 г. е главен секретар на Св. Синод и през същата година по предложение на архиеп. Йероним е хиротонисан за негов викариен епископ. 

Според традицията на ГПЦ предстои ръкополагането на избрания за митрополит архимандрит, а след получаването на президентски указ за всеки един от тях те ще бъдат тържествено въдворени в епархиите си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud46w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.