Мобилно меню

3.7066666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (75 Votes)

1118554150В края на миналата седмица в Белград Сръбският патр. Ириней подписа договор „За продължаване на руското участие в проекта за благоустройството на храма „Св. Сава“ във Врачар“, който е най-големият в Сръбската църква. Финансирането е осигурено от „Газпромнефт“. Споразумението е второ поред за последните години. През 2016 г. беше подписан договор същата компания да дари 4 млн евро за вътрешното оформление на църквата. В официалната информация не се споменава каква е новата сума, която ще получи Сръбската патриаршия, но при своята неотдавнашна визита в Белград руският президент Владимир Путин съобщи, че руската страна ще отпусне още 5 млн евро за новата сръбска катедрала. Тези средства ще бъдат използвани за мозайките в олтара.

Споразумението от страна на Сръбската патриаршия подписа патр. Ириней, а от руска страна – представителят на „Газпромнефт“ О. В. Андреев, директор на фонда за подкрепа на социални инициативи „Родни градове“.

„В Русия много ценят културната близост между нашите народи и провеждането на общи работи по оформянето на интериора на храма на св. Сава е една от проявите на тези чувства“, заяви Е. Митрофанова, ръководител на федералната агенция за международно сътрудничество в РФ. Тя подчерта, че в съответствие с поръката на президента В. Путин тя се явява координатор на този проект и „ще положи всички усилия“.

4f1d02291ca0f 587x392От страна на Руската православна църква присъства прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външно-църковни отношения, който от името на РПЦ благодари на ръководството на „Газпромнефт“ за щедрото дарение за мозайките на „Св. Сава“. "Уверени сме, че дружбата и взаимната подкрепа между Русия и Сърбия, между Руската православна църква и Сръбската православна църква заема централно и свещено място в нашия живот“.

От своя страна патр. Ириней припомни, че Русия винаги е помагала на Сърбия през вековете: „Руският и сръбският народ са свързани не само от дружба. Обединява ги и ги сближават вярата, историческото и културното наследство. Русия е мощна държава, вие сте голям народ. Ние сме малък народ, но сърбите винаги са завързвали своята малка лодка към великия руски кораб“. Той изрази надежда, че Русия ще помогне на Сърбия да запази Косово, „което е нашият Йерусалим“.

Катедралният храм „Св. Сава“ в Белград е замислен като най-големия православен храм на Балканите. Неговото изграждане започва през 30-те години на миналия век, на мястото, където османските власти изгарят мощите на св. Сава Сръбски. Строителството е възобновено през 1985 г. През 2012 г. в Москва е подписан договор между външния министър Сергей Лавров и външния министър на Сърбия В. Еремич за руско участие в интериорното изграждане на църквата.

На снимката: В. Путин вгражда символично цветовете на руското знаме в ореола на мозаична икона на Иисус Христос в „Св. Сава“ по време на визитата му през януари т. г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udhxc 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.