Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

austria1По официални данни днес в Австрия живеят от 400 до 450 хиляди православни християни, съобщи в свой репортаж за православието в страната Националното австрийско радио. Предаването, посветено на началото на Великия пост при православните, изнесе интересни данни за църковния живот в Австрия. Данните обаче са от последното преброяване през 2001 г. и затова се смята, че истинският брой на православните християни днес е много по-висок. Според митрополията на Вселенска патриаршия, в Австрия живеят между 750 и 800 хиляди православни християни.

Православната общност е втората по големина след римокатолическата общност в Австрия, като православните са разделени в седем юрисдикции: на Вселенска, Антиохийска, Българска, Грузинска, Румънска, Руска и Сръбска патриаршия. Те са представени в събранието на православните епископи в Австрия, което е под председателството на митр. Арсений от Константинополската църква.

Според репортажа на австрийското национално радио, 35 хиляди от православните са подчинени на Вселенска патриаршия, по 40 хиляди на Московска, Българска и Румънска църква, докато най-многобройни са православните вярващи, принадлежащи към Сръбската православна църква – около 300 хиляди.

Религия-православие изучават над 10 хиляди ученици в началното и средното образование. Предметът се преподава от 80 учители, определяни от митр. Арсений като компетентна власт. Съществува и специална структура, която координира тяхната дейност.

В края на 2017 г. митр. Арсений обяви изграждането на първия православен манастир в Австрия, разположен в провинция Бургенланд, в източната част на страната, до границата с Унгария. Интересно е, че за изграждането на православния манастир e бил проведен местен референдум, тъй като идеята е имала противници. Резулататите от референдума са положителни и изграждането на манастира започва, като се очаква той да бъде завършен до края на 2019 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uddxc 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.