Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

vatikana 478097Пресслужбата на Ватикана публикува програмата за посещението на папа Франциск в България и Северна Македония, което ще се проведе на 5-7 май т. г.

Папата ще пристигне в София на 5 май в 10 ч. сутринта. На летището той ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов. След това ще осъществи визита на учтивост при президента на републиката Румен Радев в президентството. Първата си реч на българска земя папата ще произнесе пред представители на властите, обществени дейци и членове на дипломатическия корпус на пл. „Атанас Буров“ пред президентството.

След това главата на Римокатолическата църква ще посети Българската патриаршия. В храм „Св. Александър Невски“ папа Франциск ще се помоли кратко пред престола на св. Кирил и Методий, просветители на славяните и покровители на Европа, след което на площада пред храма ще прочете молитвата „Regina Cœli“ („Царица небесна“). Вечерта той ще възглави възкресната меса на пл. „Княз Александър Ι“. По време на богослужението понтификът ще произнесе проповед. 

Програмата на папата за 6 май започва с посещение в бежански лагер. След това той ще отиде в гр. Раковски. В местния римокатолически храм „Светейшо Сърце“ папа Франциск ще извърши меса, на която ще приемат първо причастие група деца от местната римокатолическа общност. След богослужението папата ще произнесе проповед. В трапезарията на местния францискански манастир ще се състои обяд, по време на който папата ще има разговори с римокатолическите епископи в България. В храм „Св. архангел Михаил“ той ще се срещне с представители на местната римокатолическа община и ще произнесе втора реч.

Вечерта папата ще се върне в София, където ще възглави молитва за мир, в която ще вземат участие последователи на различни религиозни конфесии.

Сутринта на 7 май, последния ден от визитата на Балканите, папата ще излети от София за Скопие. След среща с президента и премиера на Северна Македония в президентството папа Франциск ще се обърне с реч към представителите на властите и дипломатите. После главата на Римокатолическата църква ще посети мемориала на прочутата майка Тереза (1910-1997 г.), която е родом от Скопие. Тук ще се състои молитва и среща с бедни хора. След това папата ще извърши меса, по време на която ще произнесе проповед.

След обяда в пастирския център ще се състои междурелигиозна среща с младежи, към които папата ще се обърне със слово. Последната изява на понтифика ще бъде в същия ден – среща с римокатолически свещеници и представители на католическото монашество в Северна Македония.

Вечерта на 7 май папа Франциск ще се завърне във Ватикана.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udda4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.