Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

53298649 1089793067872035 3717716368498360320 oПо Божия милост тази година православните българи в Люксембург имаха възможност да отбележат подобаващо Задушница Месопустна. С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в събота, 2 март, Великото херцогство посети свещ. Стефан Паликаров (обгрижващ духовно българската православна енория в Милано). Той отслужи заупокойна св. Литургия на български и извърши полагащата се обща панихида за молитвен спомен на починалите роднини и близки на пребиваващите в Люксембург и пограничните райони в Германия, Белгия и Франция сънародници.

Празнуването на всяка православна литургия на български език е истинско събитие за малката църковна община. Българите в Люксембург не разполагат с храм, в който постоянно да се събират на богослужения, но са благодарни на Римокатолическата църква в държавата, че им отдава под наем веднъж месечно прекрасен параклис в религиозния център „Папа Йоан XXIII“. От две години с благословението на митр. Атинагор (митрополит на Вселенската патриаршия за Белгия и екзарх на Нидерландия и Люксембург) се ползва при възможност и православният параклис „Св. Безсребърници“.

53398532 1089794444538564 67040891847573504 oИ последната събота молитвеното настроение беше много силно. Храмът беше изпълнен. Зарадвахме се да посрещнем и скъпи гости – представители на посестримата община в Брюл (Кьолн-Бон, Германия) „Св. Теодосий Търновски“. Много деца и енориаши пристъпиха след старателна подготовка и изповед към причастяване с Христовите тайни. След св. Литургия о. Стефан изнесе беседа на тема „Живот. Смърт. Вечен живот“, в която подчерта важността на молитвата в живота на православните християни. Насърчи присъстващите усърдно да се упражняват в молитвата и да се доверяват на Бога, като ги увери, че молитвата е именно свързващата нишка между различните състояния, през които преминава човешкият живот. Важна е и в момента на смъртта, и след нея. Той обясни необходимостта на молитвата за покойниците, защото в отговор на нея Бог може да се покаже милостив към съгрешилите и непокаяли се преждепочивши наши събратя както при частния съд, така и в часа на общия съд. В проповедта си о. Стефан преподаде благословението на епархийския митрополит и неговия поздрав към всички присъстващи по случай националния празник на България 3 март, като изрази надежда, че Родината за всеки винаги ще бъде пристан, където можем да бъдем приютени по пътя към спасението.

53287826 1089792354538773 8032600999807942656 oОсобено многобройни в съботната сутрин бяха децата. По предложение на о. Стефан църковното настоятелство покани и посрещна в Люксембург богослова-учител Велина Андонова от енорията при софийския храм „Рождество Христово“. В сутринта на празничния ден тя се срещна с най-малките и проведе занятието по вероучение с тях. Заниманията по вероучение за деца в църковната община в Люксембург се организират от самото ѝ учредяване. Здрави и стабилни основи постави богословът Вероника Борисова, която с помощта на църковното настоятелство успя да утвърди традицията децата да се събират веднъж в месеца и да откриват малко по малко православната вяра. От началото на настоящата богослужебна година с най-малките на доброволен принцип се занимават енориашки по време на св. Литургия.

52983614 1089793031205372 1252226323925958656 oПредпочетената тема последната събота (навечерието на националния празник) беше „Ной и Божията любов“ и „Урок по родолюбие. Венецът от български светии“. С помощта на ролеви игри и приложни задачи Велина Андонова потърси с децата отговор на въпросите „Кой съм аз? Къде живея? Какво обичам? За какво мечтая? В какво вярвам?“ И им разказа за св. Йоан Рилски, за чудесата на Иисус Христос и за някои съвременни чудеса. Всички бяха очаровани от използвания подход и богатия опит на В. Андонова в преподаването на православната вяра, от игрите и непринуденото общуване с нея. Тя с огромно желание вдъхновено сподели знанията си с присъстващите възрастни, подари на общината учебни помагала и даде ценни насоки и съвети на доброволците, които ще продължават все така усърдно заниманията с децата на общината. Убедени сме, че резултатите от тази незабравима среща ще са дълготрайни и ще носят богати плодове в бъдеще. Дори си позволихме да си помечтаем: дали не би било възможно инициативата-пионер в Люксембург да е началото на по-широкообхватен проект за обмяна на опит между преподавателите по вероучение в цялата Западно- и Средноевропейска епархия на родната ни Църква?

Следващото богослужение на български език в Люксембург ще е на 23 март. Тогава общината ще посети епархийският протосингел архим. Атанасий (Султанов). В съботния ден той ще отслужи св. Литургия на български език, а в Неделя на Св. Григорий Паламà ще участва във всеправославното богослужение в православната катедрала в Люксембург, предстоявано от митр. Атинагор (Вселенска патриаршия). Молитвите за този момент са усилени – дано по Божие благоволение българската църковна община в Люксембург скоро завърши пълната си интеграция в семейството на православните християни в държавата!

Бел. ред. Засега властите в Люксембург признават официално само юрисдикцията на Цариградска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud86f 

Разпространяване на статията: