Мобилно меню

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (31 Votes)

vartholomaiosВ свое официално съобщение от 2 март т. г. Вселенска патриаршия съобщава, че Вселенският патр. Вартоломей се е срещнал в Залцбург, Австрия, с предстоятелите на Кипърската църква, архиеп. Хризостом, и на Албанската църква архиеп. Анастасий, като тримата са имали „продължителен разговор върху теми от взаимен интерес“. След това православните предстоятели, заедно с придружаващите ги клирици, са присъствали на официален обяд, даден от митрополита на Австрия Арсений. На срещата са присъствали и други епископи и клирици, както и преподаватели по богословие.

В съобщението се казва също, че патр. Вартоломей сърдечно е поздравил Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос) за отличаването му с почетната титла Senator honoris causa на университета в Залцбург, която му беше присъдена през тези дни, както и на проф. Константинос Деликостандис, който е обявен за редовен член на богословската колегия на Европейската академия за науки и изкуства.

Подробности за разговорите не се съобщават, но несъмнено те са били посветени на църковната криза в Украйна и в междуправославните отношения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud8xx 

Разпространяване на статията: