Мобилно меню

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
Ziziulas.jpg«Православните църкви по света са готови да подновят диалога с католическата Църква», – заяви във Ватикана на  30 юни представителят на Константинополската патриаршия Пергамски митрополит Йоан.
Архиереят изясни, че Константинополската патриаршия е отправила към Поместните Православни църкви молба да определят по двама делегати, които да вземат участие в работата на смесената международна католико-православна комисия.
«Всички Православни църкви дадоха положителен отговор», – подчерта митрополит Йоан.
Пергамският митрополит възглавяваше делегацията, която бе в Рим, за да вземе участие в тържествата по случаи деня на светите апостоли Петър и Павел - 29 юни. На следващия ден римският папа Бенедикт XVI даде аудиенция на митрополит Йоан и членовете на делегацията.
Католико-православната комисия е създадена през 1980 г. за развитие  на диалога между Църквите. Последното й заседание е било през юли 2000 г., след което нейната работа не е възобновявана. На тази среща западни и източни богослови не постигнали съгласие по сложния въпрос – статуса на католическите църкви от източен обред. Според митрополит Йоан, сега комисията може да заработи в близко бъдеще.
Архиереят заяви също, че изборът на Йозеф Ратцингер за римски папа «е изпълнило сърцата на всички християни с радост». Митрополит Йоан подчерта дълбокото познание на Бенедикт XVI  върху православната традиция и уважението му към нея.
В своя отговор папата приветства желанието на православните да се възобнови диалога. Бенедикт XVI отново потвърди своето намерение да се стреми към «пълно единство на  всички християни». «Ние желаем заедно да продължим пътя към възстановяване на общението и да правим конкретни стъпки и жестове, необходими за преодоляване на разногласията и разделението», – подчерта главата на Католическата Църква. По думите на папата, под единството, което следва да се търси, не трябва да се разбира поглъщане на една деноминация от друга. «Тази пълнота на Църквата, действа в различни форми, – заяви Бенедикт XVI. – Църквата, е длъжна винаги да бъде една, свята, вселенска и апостолска».
В своето изказване папата изрази и радостта си по повод това, че  и през неговия понтификат продължава традицията на обмяна на делегации между Ватикана и Константинополската патриаршия. Всяка година на  29 юни делегация на Константинополската патриаршия пристига за тържествата в Рим, а представители на Католическата църква отиват на 30 ноември в Истанбул за празника на св. Андрей Първозвани.

Източник CNS/Благовест-инфо/Седмица.Ru

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4da 

Разпространяване на статията: