Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Hristodul.jpgГръцкият архиепископ Христодул заяви, че ще се включи в списъка на желаещите да станат донори на органи. Това обявиха и останалите архиереи от Св. Синод на Гръцката църква.
В Гърция тече усилена кампания за популяризирането на идеята за донорство и Гръцката църква играе активна роля в този процес. Решението да се запишат за донори гръцките епископи взеха на разширено заседание в петък, 1 юли. Представителят на Св. Синод, митрополитът на Сирос Доротей заяви, че желаещите да станат донори от всяка енория могат да се запишат в листите на Министерството на здравеопазването.
Повод за кампанията стана драмата на две деца, чиито родители месеци търсеха възможност за спасяване на техния живот.
Митрополит Доротей заяви, че е нечовешко някой да остане безучастен към такава драма. "В момент, когато в нашата страна медицината върши буквално чудеса в областта на присаждането на органи, гръцкото общество се въздържа да заяви причастност, така че всеки да стане донор на животоспасяващи органи след своята смърт. В резултат се губят човешки животи, които можеха да бъдат спасени". Той припомни също така решението на Гръцката църква от 1999 г., според което "дарителството на органи за спасяването на човешки живот е богоугодно дело и жертвен акт, при условие, че решението за това е съзнателно и доброволно и далеч от всеки търговски интерес". Затова Църквата призовава своите членове "да станат дарители на органи още приживе (когато става дума за двойни органи) или след смъртта си, доверявайки се на постиженията на съвременната медицина".

Източник: news.in.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kyhx 

Разпространяване на статията: