Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

jovan_mak.jpgНай-късно в петък, 1 юли, Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски) трябва да се яви в затвора „Черният мост“ в родния си град Битоля за излежаване на осемнадесетмесечна присъда, дадена му от Битолския съд. Присъдата за „разпалване на религиозна и национална ненавист, раздор и нетърпимост“ е издадена миналата година срещу архиеп. Йоан,  екзарх на Сръбската православна църква в Македония, който беше назначен в края на май 2005 г. от Архиерейския събор на СПЦ за предстоятел на автономната Охридска архиепископия. Същевременно той беше низвергнат и лишен от сан през 2003 г. от Архиерейския събор на Македонската православна църква. Присъдата срещу него беше потвърдена от Битолския апелационен съд миналата седмица и не подлежи на обжалване.

На архиеп. Йоан беше даден осемдневен срок за подготовка за предстоящото пребиваване в затвора. Адвокатът на архиепископа изпрати жалба до Върховния съд на Република Македония и заяви, че ще се обърне към Международния съд по правата на човека в Страсбург. В коментар на съдебното решение архиеп. Йоан заяви, че „македонският съд остава последният бастион на комунизма в Източна Европа“, а МПЦ „не е била и няма да бъде църква“.

Обвиненията срещу архиеп. Йоан се основават на „оскърбителни за македонския народ“ изявления, съдържащи се в публикувания от него църковен календар и в негови изказвания, публикувани на официалния интернет-сайт на Охридската архиепископия. В тях архиепископът поставя въпроса за правото на славянското население от бившата Югославска република да се нарича македонско, доколкото в миналото исторически това име е принадлежало на народ, говорещ гръцки език, и отрича названието Македонска църква, смятайки го за резултат от вмешателството на режима на Тито в църковните дела през 60-те години на миналия век.

Предстоящите осемнадесет месеца тридесет и девет годишният архиепископ има намерение да посвети на завършване на докторската си дисертация по догматическо богословие, която трябва да защити в Богословския факултет в Солун.

Конфликтът между СПЦ и МПЦ рязко се изостри през май 2005 г., когато Архиерейският събор в Белград обяви създаването на територията на Македония на автономна Охридска архиепископия, оглавявана от Йоан (Вранишковски) и отлъчи от църковно общение всички вярващи, отказали да се присъединят към нея.

Според архиеп. Стефан, предстоятел на МПЦ, новоучредената Охридска архиепископия не разполага с нито един храм и броят на нейните последователи засега не превишава петдесет души. Непризнатата МПЦ наброява тринадесет епархии и има повече от две хиляди храма и манастири – както в страната, така и зад граница, с повече от петстотин свещенослужители, а нейното паство  се състои от три милиона вярващи.

* Източник:  Интерфакс – Седмица.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kyu3 

Разпространяване на статията: