Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
jovan_mak.jpgНай-късно в петък, 1 юли, Охридският архиепископ Йоан трябва да се яви в затвора "Черният мост" в родния си град Битоля за излежаване на 18-месечната присъда, дадена му от Битолския  съд.

Присъдата за "разпалване на религиозна и национална ненавист, раздор и нетърпимост" е издадена през миналата година срещу Йоан Вранишковски,  екзарх на Сръбската Православна Църква в Македония, който бе назначен  в края на май 2005 г. от Архиерейския Събор на Сръбската Православна Църква за  предстоятел на автономната Охридска Архиепископия. Йоан Вранишковски е  низвергнат и лишен от сан през 2003 г. от Архиерейския събор на Македонската Православна Църква. Присъдата срещу Охридския архиепископ беше потвърдена от Битолския апелационен съд през миналата седмица и не подлежи на обжалване.
На архиепископ Йоан бе даден осемдневен срок за подготовка за предстоящото пребиваване в затвора. Адвокатът на архиепископа изпрати жалба до Върховния съд на Македония и заяви, че ще се обърне към Международния съд по правата на човека в Страсбург. В коментар на съдебното решение архиепископ Йоан заяви, че "македонският съд остава последният бастион на комунизма в Източна Европа", а Македонската Църква "не е била и няма да бъде Църква".

Обвиненията срещу архиепископ Йоан се основават на "оскърбителни за македонския народ" изявления, съдържащи се в публикувания от Йоан църковен календар и в негови изказвания, публикувани на официалния интернет-сайт на Охридската Архиепископия. В тях архиепископ Йоан  поставя въпросът за правото на славянското население от бившата Югославска република да се нарича македонско, доколкото в миналото  исторически това име е принадлежало на народ, говорещ гръцки език и отрича  названиетоо Македонска Църква, считайки го за резултат от вмешателството на режима на Йосип Тито в църковните дела през 60-те години на XX в.

Предстоящите 18 месеца 39-годишният архиепископ Йоан има намерение да посвети на завършване на докторската си дисертация по догматическо богословие, която трябва да защити в Богословския факултет в Солун.

Конфликтът между Сръбската Църква и Православната Църква в Македония рязко се изостри през май 2005 г., когато Архиерейският Събор в Белград обяви създаването на територията на Македония на автономна Охридска Архиепископия, оглавявана от Йоан (Вранишковски) и отлъчи от църковно общение всички вярващи, отказали да се присъединят към нея.

 Според архиепископ Стефан предстоятел на Македонската Православна Църква  новоучредената Охридска Архиепископия не разполага с нито един храм и броят на нейните последователи засега не превишава  50 души. Непризнатата Македонска Православна Църква наброява 13 епархии и има повече от 2 000 храма и манастири, както в Република Македония, така и зад граница с повече от 500 свещенослужители, а нейното паство  се състои  от 3 милиона вярващи.

Източник :  Интерфакс/Седмица.ру

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kyu3 

Разпространяване на статията: