Мобилно меню

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (40 Votes)

16806789 1266043590143730 5704649865596721878 nБългари от диаспората и приятели на страната ни от цял свят отправиха апел към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит да вземе отношение по повод провеждания ежегодно в столицата Луков марш. Авторите на апела определят проявата като фашистка и като опит за завръщане начовеконенавистническите идеологии от миналия век, причинили страдание на цял континент“. Те изразяват загриженост от това, че една част от ръководството на страната и отделни партии подкрепят Луков марш, а други само го отминават с мълчание.

В документа се настоява патриарх Неофит, като духовен водач на нацията, който има силно обществено влияние, да заяви публично „недопустимостта на всякакъв език, демонстрации и действия на омраза“. Авторите изразяват увереност в историческата роля на Негово Светейшество и Българската православна църква за изграждане на по-добро настояще и бъдеще за българите в родината и по света. Те правят паралел с позицията на блаженопочившия Български патриарх Кирил, който през 1940 г. излиза в защита на българските евреи.

Досега апелът е подписан онлайн от повече от 300 души. Вижте тук.

Публикуваме целия текст на апела:

„Водени от обич към България и разтревожени от засилващите се прояви на расизъм, неофашизъм и ксенофобия в страната, обръщаме се към вас като духовен водач на нацията, чийто глас и позиция имат силно обществено влияние.

В този момент, човеконенавистническите идеологии от миналия век, причинили страдание на цял континент, за съжаление се опитват да се завърнат. Непознаващи ужаса на тази история, млади хора в България и в Европа се увличат по тях. През месец февруари в София, вече няколко години поред, се провежда шествие в чест на български фашистки генерал от 40-те години на миналия век. За съжаление, в държавното управление, отделни представители  и политически групи подкрепят този марш, а други го отминават с мълчание.

В историята на България, Българската православна църква изиграва решаваща роля по време на Втората световна война, като изразява категорично противопоставяне на човеконенавистническата идеология на фашизма: “Въпросът за отношението ни към евреите е ясен”, завява официално митрополит Кирил през 1940 г. “Ние сме християни и като архиереи на св. Българска църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за равноценност на всички човеци пред Господа, без оглед на произход, раса и култура”.

Вярваме, че вашата дума относно недопустимостта на всякакъв език, демонстрации и действия на омраза, която е дала положителен резултат в миналото, оценен от целия свят, ще има същата тежест и влияние и днес. Нека тя се чуе – чрез публично изявление, както и в ежедневната ви работа с общността, в защита на християнските принципи на любов, братство и взаимопомощ. Вярваме във вашата историческа роля за изграждане на по-добро настояще и бъдеще за всички - в България и по света, за бъдещите поколения".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uara4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.