Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

aigyptiou3Военният министър на Египет Седхи Сопхи посети в болница в Кайро игумена на Синайския манастир „Св. Екатерина“ архиепископ Дамян. Игуменът на Синайския манастир пострада преди седмица, падайки от височина 4 метра в асансьорна шахта в обителта. Правителството веднага изпрати военен хеликоптер, който да отнесе пострадалия във военната болинца в Кайро, където се лекува и досега. Вчера той беше посетен от военния министър, който му предаде пожеланията за възстановяване на египетския президент. „Лекарите ме увериха, че ще се възстановите, което ние също Ви желаем от сърце, защото Египет и манастирът имат нужда от Вас“, заяви военният министър.

На пожеланието „Нека ангелите ви пазят“, Синайският игумен е отговорил с присъщото си чувство за хумор: „Знаете ли, г-н Министре, докато падах в шахтата, не успях да си отворя парашута и ангелите не успяха да ме хванат. Запазиха ме обаче...“.

Синайският манастир „Св. Екатерина“ се ползва с особената закрила на египетската държава като една от най-големите светини в страната. Живеещите около Синай бедуински племена охраняват манастира от ислямски религиозни екстремисти, смятайки го за свято място и свой източник на препитание от векове.  Освен това тъкмо с цел да бъде пощаден от мюсюлманите, манастирът е допуснал преди векове в двора му да се построи малка джамия. Бедуините поддържат приятелски отношения с обитателите на манастира, оказват различни услуги за десетките хиляди поклонници, които ежегодно посещават най-стария действащ православен манастир в света.

Източник: Ромфеа


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uarp9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.