Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

ΜίτρεςСериозна кадрова обнова предприеха в днешния ден две поместни църкви – Константинополската патриаршия и Гръцката православна църква.

Пълният състав на синода на ГПЦ (близо 80 митрополити) избра двама епископи и един митрополит. По традицията на тази църква митрополитите се избират изсред архимандритите. Така за митрополит на Мани (в полуостров Пелопонес) беше избран архим. Хризостом (Папатанасиу). Той е на 68 г., завършил е богословие и право, специализирал е в Сорбоната в Париж и в Женева, има докторати по църковно право и по гражданско право. Става клирик на 50-годишна възраст, 15 г. е ефимерий и проповедник в Атинската катедрала, после и началник на кабинета на архиепископа. Предстои да бъде ръкоположен за епископ и да заеме митрополитския си пост.

За Теспийски епископ, викарий на Атинския архиепископ, беше избран протосингелът на Атинската архиепископия Симеон (Вольотис). Той е роден през 1977 г., завършил е богословие и право, доктор е по философия. Станал е монах през 2002 г. в Костурската епархия, а през 2011 г. е преместен в Атинската архиепископия (епархията в централната част на гръцката столица), където архиеп. Йероним II го взима в своя екип. Неговата хиротония също предстои.

За Андруски епископ и архиепископски викарий е бил избран архим. Константий (Панайотакопулос). Роден е през 1960 г. в с. Алпохори, Северозападен Пелопонес. Завършва богословие и става клирик, като първоначално служи в Александруполска епархия (Дедеагач), а след това в Гюмюрджинска епархия; няколко години работи като мисионер в епархията за Централна Африка на Александрийската патриаршия. Преди няколко години е преместен в Атинската архиепископия, където се включва в екипа на предстоятеля на ГПЦ. И неговата хиротония предстои.

Св. Синод на Константинополската патриаршия също днес избра за митрополит на Чикаго архимандрит Натанаил (Симеонидис), а за митрополит на о-в Сими (един от Додеканезите, Гърция) – архимандрит Хризостом (Пицис). Хиротониите им предстоят.

Архим. Натанаил (Симеонидис) е роден през 1978 г. в Солун, но учи в САЩ и става клирик на Американската архиепископия на Константинополската патриаршия. Докторира в областта на богословието и преподава в Православната семинария „Св. Владимир“ и в други университети.

Архим. Хризостом (Пицис) е роден през 1967 г. на о-в Кос, Додеканезите. Завършва Атонската духовна семинария и БФ на Атинския университет, после става монах в светогорския манастир Ватопед. След време го привличат в митрополията на о-в Кос, където през последните години служи като протосингел.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaqyu 

Разпространяване на статията: